Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Rechtszaak om IP-adressen van DIS Hosting

 • Door
 • Veenman
 • geplaatst op
 • 12 maart 2008 08:16 uur

Rechtszaak om IP-adressen van DIS HostingHet failliete DIS Hosting is door Real Hosting overgenomen, in de boedel van DIS Hosting zat ook een grote IP-range. Een deel van de IP-adressen in de range is in gebruik door klanten van Fiberworld. Afgelopen vrijdag was er een spoed kort geding over deze IP-adressen.

Sinds de overname van de boedel zijn de IP-adressen door Real Hosting buiten werking gesteld omdat het leek of dat de IP-adressen oneigenlijk door een derde partij werden toegeƫigend. Dit had tot gevolg dat Fiberworld klanten als Postbank, GGD Friesland en het World Trade Centre Leeuwarden geen internet toegang meer hadden.

Zowel RealHosting woordvoerder Ricardo Martir als Fiberworld directeur Harry Dijkstra lieten tegenover ISPam.nl weten dat er gesproken is over het opnieuw beschikbaar stellen van de IP-adressen, over zowel de technische als de commerciƫle voorwaarden was men het eens. Het probleem was dat beide partijen van elkaar eisten dat de andere partij afstand zou doen van aanspraak op schadeclaims en eigendomsrechten op de IP-adressen zou erkennen.

Dit zorgde er voor dat er geen overeenstemming werd bereikt. Hierop startte Fiberworld een spoed kort geding. Real Hosting kreeg vrijdag om 11:00 uur te horen dat ze om 15:30 uur de zelfde dag in Leeuwarden ter zitting werden verwacht. Zonder dat duidelijk was wat er precies in de dagvaarding stond, is Martir rond 13:30 uur vanuit Eindhoven richting Leeuwarden vertrokken, waarna hij om 15:55 in de rechtbank was.

Tijdens de zitting stelde de rechter dat zijn uitgangspunt is, dat digitale snelweg openbaar is voor iedereen en dat men daar niet van worden afgesloten, zonder het daarbij concreet over de zaak te hebben. Afgelopen maandag vonniste de rechter met het feit dat Real Hosting op straffe van een dwangsom van maximaal 100.000 euro de IP-adressen die de klanten van Fiberworld gebruiken beschikbaar moet houden gedurende maximaal 30 dagen. Fiberworld moet binnen die 30 dagen aantonen dat zij eigenaar van de bewuste IP-adressen is.

Real Hosting woordvoerder Ricardo Martir heeft tegenover ISPam.nl aangegeven dat ze bereid zijn om te praten om de een IP-range die de Fiberworld klanten kunnen gebruiken over te dragen, onder bepaalde voorwaarden, om zo toekomstige technische complexiteit en onnodige en vooral ook dure juridische procedures te voorkomen. Ook Fiberworld directeur Harry Dijkstra stelt dat hij zich veel liever op zijn business richt in plaats van te procederen. Daarbij geeft Dijkstra wel aan dat afgelopen week die weg al met weinig succes bewandeld is.

Als laatste vroeg Real Hosting mij om aandacht te schenken aan de 15 personen die dag en nacht hebben gewerkt om de apparatuur van de DIS Hosting klanten van Telecity in Amsterdam naar EvoSwitch in Haarlem in zo’n enorm korte tijd te verhuizen en weer in de lucht te krijgen. Deze personen hebben een enorme prestatie geleverd, aldus Real Hosting!

Ronald, 12 maart 2008 9:25 am

Zo zie je maar weer, de overname is nu al succesvol.
Gratis reclame, te danken aan mr Dijkstra

Sander Steffann, 12 maart 2008 10:26 am

Wat ik me nu afvraag is over welke IP adressen het hier precies gaat. Als het ERX adressen (van voordat RIPE bestond zeg maar) zijn is het juridisch lastig. De RIPE policies zijn duidelijk over de rechten en plichten die bij IP adressen horen: http://www.ripe.net/ripe/docs/ripe-424.html#9.

Het enige wat nog zou kunnen is dat er een sub-allocation is uitgegeven in het verleden, maar dan nog blijft de oorspronkelijke houder van de IP adressen de rechtmatige gebruiker, en zullen de eindgebruikers om moeten nummeren als ze ergens anders hun diensten gaan afnemen.

Het lijkt er dus op dat het in het verleden onofficieel zo geregeld is, en dat ze daardoor nu tegen problemen en onduidelijkheid oplopen. Ik hoop alleen niet dat dit een precedent gaat zetten waardoor buitenstaanders / rechters gaan bepalen wie welke IP adressen mag gebruiken.

Paul, 12 maart 2008 11:33 am

Ik snap dat het lastig is voor Fiberworld, maar heb toch sterk het idee dat ze hun zaakjes gewoon niet op orde hebben en nu daardoor tegen een probleem aanlopen.

 • Pingback: DHPA verzint nieuwe manier om markt te monopoliseren - webhostingtalk.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.