Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gaan domeinnaam prijzen stijgen door vrije val euro?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 19 mei 2010 08:05 uur

De euro zit in een vrije val en heeft in tijden niet zo laag gestaan in verhouding tot andere valuta. Op het moment van schrijven is een euro 1.23 dollar waard, de laagste stand in vier jaar tijd. Enkele maanden geleden was een euro nog 1.43 dollar waard. De vraag is of dit de prijs van (gTLD) domeinnamen zal opdrijven, gezien de in dollars moeten worden afgerekend.

Een domeinnaam met een inkoop prijs van 7 dollar kostte tot voorkort nog 4.90 euro inkoop, terwijl er nu 5.70 euro moet worden neergeteld voor de zelfde domeinnaam. Dat is een toename van 80 cent per domeinnaam (16%). Gezien de margesĀ op (losse) domeinnamen laag zijn, is dat een een forse toename.

Het wordt interessant om te zien of webhosters de kostenstijging aan hun klanten gaan doorberekenen of het zelf dragen in afwachting van het zakken van de dollarkoers. Lachende derde zijn de (Europese) landendomeinen, zoals .nl, .be en .eu, die nu relatief goedkoper zijn.

Jeroen, 19 mei 2010 8:21 am

En niet te vergeten: de aankomende verhoging (1 juni/1 juli) van 50 dollarcent door de ICANN.

Jeroen, 19 mei 2010 8:22 am

Krijg je als je net wakker bent..

VeriSign verhoogd de prijzen per 1 juli :-)

Rob, 19 mei 2010 9:48 am

daartegenover staat dat er een toename is van niet europese klanten.

patrick, 19 mei 2010 10:14 am

Vrijeval ? valt allemaal wel mee, we zitten nog steeds boven het niveau van Oct. 2006. Dat we allemaal hebben mogen profiteren van een sterkere euro (of zwakkere dollar) was mooi meegenomen, maar als je je prijzen hebt afgestemd op enkel de koers van vorig jaar, moet je toch wat voorzichtiger worden met de prijs stellingen.

Victor van Zuydewijn, 19 mei 2010 10:27 am

Nou, als je het voordeel van de lage dollar de afgelopen jaren aan je klanten hebt doorberekent moet je de prijzen nu wel verhogen. Heb je dat voordeel zelf gehouden dan hoef je nu niet te verhogen.

patrick, 19 mei 2010 10:42 am

Over welk voordeel heb je het, in de afgelopen 5 jaar is de Euro niet lager geweest als 1.17 en niet hoger geweest als 1.56 ; we praten dus over 39 cent; denk niet dat er iemand dit bedrag doorberekent aan zijn klanten tenzij het automatisch gaat.

Let op bedragen genoemd zijn minimum en maximum in de afgelopen 5 jaar; niet eens gemiddelde want dan is het verschil nog veel kleiner.

Ik begrijp wel dat de euro op dit moment zwakker is, en persoonlijk kost het me ook winst, maar om nu prijs stijgingen aan de zwakke euro te gaan hagen gaat me (nu) nog veelste te ver. Ik kan natuurlijk net zo min weten wat de euro gaat doen, maar als de koers gaat naar wat de euro was tussen 2000 en 2003 lijkt met het een heel stuk aannemelijker. (toen stond de dollar nog boven de euro).

Rutger, 19 mei 2010 11:14 am

Je zou eens moeten vergelijken met de prijzen toen de euro op 0,82 dollar stond.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.