Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

McAfee: spammers goed voor 139 miljard berichten per dag

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 19 mei 2010 08:04 uur

Na een korte daling in het aantal spamberichten, heeft het spamvolume zich weer hersteld naar het niveau van medio 2008. De meeste spam in het eerste kwartaal van dit jaar had betrekking op pillen en penisvergroters: meer dan 71 procent van het spamverkeer.

Het aantal spamberichten is in het begin van dit jaar met ongeveer 5 procent gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2009. Tussen januari en maart van dit jaar werden er per dag gemiddeld 139 miljard spamberichten verstuurd, goed voor 89 procent van het wereldwijde e-mailverkeer. In het laatste kwartaal van 2009 werden er 133 miljard spamberichten per dag verzonden. Dat staat in het McAfee Threat Report van het eerste kwartaal 2010.

De meeste spamberichten bestaan uit zogeheten bezorgingsstatusberichten, ook wel DSN’s (Delivery Status Notification) of NDR’s (Non-Delivery Receipts) genoemd. In Nederland is dat beeld niet anders.

Deze DSN-berichten kunnen legitiem zijn, maar in veel gevallen gaat het om spamberichten die naar een vals afzenderadres worden teruggestuurd. Als het aandeel bezorgingsstatusberichten toeneemt, kan dit wijzen op grotere hoeveelheden afzonderlijk beheerde e-mailservers.

Aanvallen via SSL
“De problemen met clientbeveiliging blijven de lijst met belangrijke kwetsbaarheden dit kwartaal domineren. McAfee Labs heeft in het eerste kwartaal meerdere aanvallen via het SSL-communicatieprotocol geregistreerd die afkomstig waren uit het Pushdo-botnet. Daarnaast waren er pogingen tot het lanceren van gerichte DoS-aanvallen met behulp van SSL-aanvragen.

Verder blijkt uit het rapport dat it-afdelingen moeite hebben om de beveiliging binnen bedrijven bij te benen. “It-teams proberen uit alle macht de veranderingen bij te houden en tegelijkertijd enige controle uit te oefenen over wie of welk apparaat verbinding met het netwerk maakt”, constateren de experts van McAfee.

“Deze razendsnelle ontwikkelingen worden nog verder bemoeilijkt als leidinggevenden voortdurend de allernieuwste gadgets aanschaffen en de it-afdeling de schuld geven als hun nieuwe speelgoed niet met het netwerk wil communiceren. Elk nieuw apparaat dat werknemers meenemen, vormt een nieuw risico om van binnenuit toegang tot het netwerk te krijgen”, aldus het beveiligingsbedrijf.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.