Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nederland 8e in wereldwijde breedband index

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 27 mei 2010 08:08 uur

In Zuid Korea internetten ze het snelst met een gemiddelde download snelheid van ruim 35Mb.  Dat is 100 maal sneller dan de Soedanezen doen.

Nederland komt met een gemiddelde van 17Mb uit op de achtste plaats. Deze resultaten zijn bekend gemaakt door Speedtest.net. Deze organisatie heeft een website geopend waar de resultaten van online tests van consumenten worden samengevat. Het wereldwijde gemiddelde bedraagt 7.67Mb.

Opvallend is verder de top10 plaatsen die  Letland (2e), Moldavië (3e),  Roemenië (6e) en Litouwen (9e)  innemen. Deze voormalige Oost-Europese landen hebben met een verleden als totalitaire staat waarschijnlijk  de beschikking over een uitstekend koper netwerk omin het verleden de geheime politie te faciliteren.

Er is ook kritiek op de resultaten omdat ze niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Victor, 27 mei 2010 8:36 am

Er is ook kritiek op jouw aanname dat het door de voormalige geheimediensten komt dat ze zo snel zijn... Waar is dat op gebaseerd? Toevallig zijn de genoemde landen allemaal lid van de EU. Misschien hebben ze de laatste jaren met geld van Brussel veel geinvesteerd? Of is het een van de 100 andere mogelijke redenen?

Erik Logtenberg, 27 mei 2010 9:25 am

Er is ook kritiek op je melding omtrent de kritiek inzake het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing. Zonder enige vorm van verdere uitwerking danwel bronvermelding is het een volslagen loze opmerking.

Sjoerd van Groning, 27 mei 2010 11:36 am

Uitstekend kopernetwerk? Waarop is dat gebaseerd. Vriend van mij in voormalig Oost-duitsland kon geen DSL krijgen. Reden? ISDN over glasvezel. En nee, FTTX is er ook niet.

Gezien de upload en download van litouwen ben ik wel benieuwd wat voor technieken er leverbaar zijn, maar jouw tekst voegt daar niets aan toe.

Stef, 28 mei 2010 7:46 am

Speedtest.net is ook een goede indicator: http://www.speedtest.net/global.php
Deze dienst meet werkelijke snelheid, en ook nog eens geografisch lokaal, wat een goede indicator is voor lokale content consumptie.

Oost-Europa staat met ca 12 landen in de top-25. Dat heeft niets te maken met goed koper in de koude oorlog, juist bij het gebrek daaraan. Deze landen hebben gloednieuwe infrastructuur die beter is dan de onze. In het westen hebben we last van de remmende voorsprong.

Peter, 28 mei 2010 10:23 am

Wat ook meespeelt is dat in veel van die Oost-Europese landen er vaak zéér beperkt toegang is tot internet op het platte land. In een aantal van die landen weet ik uit eigen ervaring dat het veelal enkel de stedelingen zijn die een (goede) internetverbinding hebben. Op het platteland houdt men zich vaak niet eens bezig met internet omdat ze te druk bezig zijn het hoofd boven water te houden en genoeg te verdienen om volgende week weer eten op tafel te hebben.

Ik denk dat dat het beeld ook enigszins beïnvloedt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.