Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cogent verbreekt peering met TeliaSonera

 • Door
 • Veenman
 • geplaatst op
 • 18 maart 2008 08:04 uur

Cogent stopt peering met TeliaSoneraCogent en TeliaSonera hebben een conflict waarbij Cogent de peering met TeliaSonera heeft verbroken. Ook wordt dataverkeer via een indirecte interconnectie met TeliaSonera, dus via een derde partij, door Cogent geblokkeerd, zo meldt GigaOM.

Eerder had Cogent vergelijkbare conflicten met ondermeer Level(3), OpenTransit (France Telecom), Teleglobe en ATDN. In 2005 klaagde Cogent over het feit dat Level(3) de peering met hun verbroken had en nu lijkt Cogent precies het zelfde te doen met TeliaSonera.

Over de achtergrond van het conflict tussen Cogent en TeliaSonera is niets bekend, maar waarschijnlijk eist Cogent dat TeliaSonera gaat betalen om dataverkeer uit te wisselen.

TeliaSonera heeft de volgende verklaring naar haar klanten gestuurd:

Dear Customer,
We would like to give you the following information:
Cogent has decided not to exchange traffic directly with TeliaSonera’s AS 1299 or indirectly with AS 1299 through a third-party provider. As a result, Cogent has partitioned the Internet and disrupted the flow of traffic between Cogent and TeliaSonera customers.
While this has a negative impact on some users of the Internet, this effect is the result of Cogent’s decision and is unfortunately beyond TeliaSonera’s control. Until Cogent rectifies this situation, TeliaSonera customers experiencing any difficulty reaching Cogent’s network can continue to purchase IP Transit from TeliaSonera along with another Tier 1 provider. This will fix the immediate problem and ensure optimal connectivity going forward.
We sincerely apologise for the inconvenience caused…
If you have further concerns, please address your commercial contact at TeliaSonera

Zijn er ISPam.nl lezers die hinder hebben ondervonden van dit conflict?

Jurrian, 18 maart 2008 8:11 am

"Zijn er ISPam.nl lezers die hinder hebben ondervonden van dit conflict?"

Dat zou betekenen dat je als ISP 100% op het Cogent- of TaliaSonera-netwerk zit. Vrijwel iedere ISP is koopt transit in mij twee of meer partijen, waardoor je de eindbestemming altijd wel via een van beiden kunt bereiken (mogelijk met een beetje vertraging... maar wat is vertraging tegenwoordig nog... hooguit miliseconden)

Wilfried Dudink, 18 maart 2008 9:10 am

Het gaat hierbij om klanten van TeliaSonera die rechtstreeks in hun AS1299 zitten. Deze kunnen geen gebruik maken van de peering die ze hadden met Cogent. Voor die klanten moet er dus een separate Transit komen.

Klanten die transit afnemen zullen merken dat Cogent verkeer niet meer werkt en dus via een andere uplink moet gaan.

Robbert, 18 maart 2008 9:20 am

Dit lijkt te komen door de bulk verkeer die de partijen met elkaar uitwisselen. Nog niet zo lang geleden werd bekend dat Cogent plannen aan het maken was om de verbindingen tussen Cogent en Telia flink te upgraden, volgens mij ging het hier om een upgrade richting de 50Gig tussen de partijen.

Het gaat hier dus om flinke hoeveelheden verkeer, de vraag is dan ook of je dit gratis kunt wegzetten, want wat verzet Cogent richting Telia?

Het is in iedergeval een vreemd verhaal omdat Cogent dus laatst nog trots was op de upgrades naar Telia.....

weird stuff :)

Wilfried Dudink, 18 maart 2008 10:21 am

Het peering landschap veranderd. Dit is op zich niet vreemd. Paid peering vind meer en meer plaats. Uiteraard wordt het niet veel over gesproken. Dit bleek ook wel tijdens het European Peering Forum in Barcelona vorig jaar, waar een paneldiscussie werd gestart over dit onderwerp. We weten allemaal dat het gebeurd, maar niemand praat er graag over. Dus soms escaleerd het op deze manier.

Het lost zichzelf op....

timmie, 18 maart 2008 11:15 am

Als afnemer van cogent zou ik direct mijn contract beendigen of de partrij voor de rechter slepen. Je neemt namelijk een verbinding af van een transit partij met het idee dat je ip adressen voor de hele wereld bereikbaar zijn (daarom koop je toch transit als isp?) en dan gaat je carrier om een of andere domme ruzie haar verbinding (in)direct blokkeren met een andere partij? dat vind ik schandalig.

 • Pingback: gigaom

 • fabian, 25 maart 2008 10:14 pm

  Nou, ik zit in Noorwegen en ik zit onder Nextgentel ISP. Deze heeft dus ook verbinding met TeliaSonera en ik kom niet op websites zoals filefront.com, mediafire.com, tvunetworks.com etc.

  Een klote active van een "groot" bedrijf om dus gewoon het halve europese internet verkeer te partitioneren.

  Good game zou ik zeggen.. Dit kan wsl nog wel weken duren voordat dit wordt opgelost.

  Fabian

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.