Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Britse isp’s akkoord met nieuwe aanpak illegale downloaders

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 1 juni 2010 08:04 uur

Van internetters in Engeland die drie keer in één jaar worden betrapt op het downloaden van illegale content, worden de naam- en adresgegevens naar de auteursrechtenhebbenden gestuurd. Dat stelt de Britse telecomautoriteit Ofcom voor in een conceptvoorstel. Het is onderdeel van de Britse Digital Economy Act die kort voor de parlementsverkiezingen in Engeland is aangenomen.

In het voorstel staan de voorwaarden en omstandigheden beschreven wanneer een internetter die illegale content downloadt, moet worden aangepakt. Het plan om internetters af te waarschuwen en hun gegevens door te sturen, heeft vooralsnog alleen betrekking op de zeven grootste isp’s die vaste internetverbindingen leveren, waaronder Orange, O2, Sky, BT, Talk Talk, Virgin Media en Post Office. Samen hebben zijn ongeveer 400.000 abonnees met een vaste internetverbinding.

Volgens het voorstel krijgen auteursrechtenhouders de ip-adressen van gebruikers toegezonden, als zij drie keer in één jaar de auteursrechten hebben geschonden. De isp moet vervolgens een waarschuwingsbrief naar de klant versturen.

Bovendien houden de isp’s een geanonimiseerde zwarte lijst bij van vermeende seriële schenders van het copyright. Auteursrechtenhebbenden kunnen dan een aanvraag voor een gerechtelijk bevel indienen waarop de isp’s verplicht zijn om de lijst met namen van mensen te overhandigen.

De Ofcom heeft de tekst van het voorstel nu gepubliceerd zodat er tot 30 juli op gereageerd kan worden. De bedoeling is dat de werkelijke handhaving van het voorstel begin 2011 wordt ingevoerd.


Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.