Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Aantal spamklachten vorig jaar explosief gestegen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 2 juni 2010 08:03 uur

Nederlanders hebben vorig jaar veel vaker over spam geklaagd dan in 2008. Vooral door de uitbreiding van de spamwetgeving naar zakelijke adressen is het aantal klachten explosief gegroeid.

De toezichthouder op de telecommarkt, OPTA, meldt dat in zijn jaarverslag over 2009 en de Marktmonitor die dinsdag zijn gepresenteerd. De uitbreiding van de spamwetgeving werd in oktober van kracht. Tot die tijd had de OPTA via spamklacht.nl ongeveer 12.000 klachten ontvangen. Na de uitbreiding van het spamverbod, leverde dit in drie maanden tijd nog eens 12.000 klachten op. De OPTA is hierop ‘diverse nieuwe onderzoeken gestart’.

In heel 2009 startte de OPTA 68 onderzoeken naar vermeende spammers. In 51 gevallen leidde dit tot een waarschuwing en in dertien gevallen bleek het onderzoek niets op te leveren. Verder werden er twee boetes en twee lasten onder dwangsom opgelegd.

Wat de oorsprong van spam betreft, is een flinke toename geconstateerd bij opkomende economieën als Vietnam, Brazilië en India. Uit China en de Verenigde Staten bleek juist veel minder spam te zijn gekomen.

Boetes
Overigens mag de OPTA, als het dit jaar boetes uitdeelt, niet meer bekendmaken welk bedrijf een boete heeft gehad en hoe hoog de boete was. Tenzij de hele beroepsprocedure achter de rug is. Het naming and shaming-principe waar de telecomautoriteit altijd gebruik van maakt, is onlangs door de rechter verboden. De OPTA vecht het verbod nog aan omdat ‘de consument het recht heeft om te weten welke bedrijven niet het beste voor hebben met hun klanten’.

Lennie, 3 juni 2010 10:25 pm

Soms moet je eens naar de getallen kijken en dan blijkt hoe belachelijk het allemaal is:

"Research suggests that spammers get 28 responses for every 350 million messages they send"

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/10181256.stm

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.