Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Beveiliging niet doorslaggevend bij keuze datacenter

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 8 juni 2010 08:03 uur

Datacenterbeheerders moeten hun klanten koesteren. Ongeveer tweederde van de klanten die hun servers in datacenters hebben draaien, zeggen over te stappen naar een concurrent als daar de service beter of het energieverbruik lager is.

Dat blijkt althans uit een onderzoek van het Britse bedrijf Sentrum. De economische malaise is ook in de datacenterwereld niet onopgemerkt gebleven, constateren de onderzoekers.  Klanten letten scherp op de kosten die ze maken voor hun datacenteractiviteiten. Als het goedkoper kan, zegt een groot deel van datacenter te zullen veranderen.

Van de ondervraagde cio’s en it-managers zegt 65 procent te zullen overstappen naar een andere locatie als daar de energieprestaties veel beter zijn. Maar liefst twee van de drie ondervraagden wil overstappen als elders de dienstverlening beter is, aldus de onderzoekers.

Beveiliging wordt door de respondenten veel minder vaak genoemd als reden om van datacenter te wisselen. Slechts één op de vijf zegt dat om die reden te zullen doen.

Voor het onderzoek zijn honderd gesprekken gevoerd met Engelse it-professionals die werken bij bedrijven met 250 werknemers of meer.

Erik Logtenberg, 8 juni 2010 9:23 am

Het zou natuurlijk prima kunnen dat beveiliging op zich niet onbelangrijk wordt gevonden, of misschien zelfs juist heel belangrijk; maar dat de meeste datacenters de beveiliging in elk geval zodanig op orde hebben, dat de beveiliging gewoon niet zoveel verschil maakt.
Als een factor weinig verschilt, is het vanzelf ook geen reden om over te stappen. Ik denk dat als een datacenter duidelijk slecht beveiligd is, de beveiliging ineens juist een belangrijk argument wordt om over te stappen.

Op dit moment is energieverbruik hét onderdeel waarop datacenters wél verschillen, en dus logischerwijs een belangrijke reden om over te stappen.

Louis van Garderen, 8 juni 2010 12:42 pm

Beveiliging wordt ten onrechte vaak beoordeeld als "wel op orde". Vooral de zakelijke wereld wordt echter wakker en gaat steeds vaker over op SAS70 of ISAE3402 tpm´s om zekerheid ook daadwerkelijk te kunnen garanderen aan derden. Doordat de waardeketens bij veel bedrijven door internet wezenlijk veranderen kan het niet anders dan dat beveiliging een grote(re) issue is.

En uiteraard is Groene dataverwerking "hot" waarmee dit criterium in zichzelf al terecht is.

vincent, 8 juni 2010 2:39 pm

Is energieverbruik van je eigen servers/apparatuur niet een veel groter deel van de kosten die je zelf terugziet, dan het energieverbruik van het DC (koeling etc)? Dat werk immers dubbel, direct verstookte watts maar ook de gekoelde watts die uiteindelijk in de footprint prijs is verwerkt?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.