Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Network Solutions haalt website Geert Wilders uit de lucht

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 24 maart 2008 08:00 uur

Network Solutions kaapt domeinnamenDe website Fitnathemovie.com waar de nu al meer dan gehypte film van Geert Wilders op moet verschijnen is door Network Solutions, één van de grootste ICANN accredited registrars ter wereld én hoster van de website uit de lucht gehaald.

Op de website Fitnathemovie.com valt nu te lezen:

Network Solutions heeft de fitnathemovie.com website uit de lucht gehaald in afwachting van nader onderzoek van Network Solutions waaruit moet blijken of de inhoud van de website in strijd is met de Network Solutions Acceptable Use Policy (AUP). We hebben een aantal klachten ontvangen over deze website die nu onderzocht worden. Voor meer informatie over de Network Solutions AUP kunt u deze URL bezoeken: http://www.networksolutions.com/legal/aup.jsp

In een persbericht heeft Network Solutions bevestigd dat de melding authentiek is en dat er inderdaad onderzoek wordt of de website in strijdt is met de gebruiksvoorwaarden (AUP). Dat is interessant, want een website met de afbeelding van een Koran én de tekst coming soon erbij kan vrijwel onmogelijk in strijdt met de AUP van Network Solutions zijn.

Wel zou het zo kunnen zijn dat de inhoud van de website zelf niet in strijd is met de AUP, maar het effect dat de website zou kunnen sorteren, zoals DDOS-aanvallen of dat de website zoveel bezoekers zou kunnen trekken dat de systemen van Network Solutions het niet aankunnen.

Zo vreemd zou dat ook niet zijn, want Network Solutions’ duurste hostingpakket is $29.13 en de duurste VPS is $80 per maand. Dat lijkt mij nou niet bepaald het type hosting dat geschikt is om een gehypte film als Fitna op te lanceren. Als Geert Wilders maximaal $80 per maand aan hosting voor de website van Fitna uitgeeft, dan moet het wel een 1 April grap zijn, toch?

Arnoud Engelfriet, 24 maart 2008 9:30 am

Dat verhaal over aansprakelijkheid is onzin inderdaad. Zeker in de VS, waar hosting providers nog beter beschermd zijn dan hier.

Maar in de AUP staat gewoon dat het verboden is om te
# Engaging in any activities that do or are designed to harass, or that will cause a denial-of-service (e.g., synchronized number sequence attacks) to any other user whether on the Network Solutions network or on another provider's network.

# Using Network Solutions' services in a manner that interferes with the use or enjoyment of the Network Solutions network or other services by other customers or authorized users. This shall include excessive use of services which impair the fair use of other Network Solutions customers.

Gezien de verwachte belangstelling voor de Fitna site, en de DDoS aanvallen die ze nu waarschijnlijk al krijgen, denk ik dat ze hier wel een beroep op kunnen doen.

gerwin, 24 maart 2008 9:50 am

Tja ik vind het knap dat zij kunnen oordelen of die film aan bovenstaande eisen voldoet. Zonder dat ze die film hebben gezien.

Als ik zie dat een klant extreemrechts.nl registreerd en er staat niets op, dan ga ik die site toch ook niet op zwart zetten?

Arnoud Engelfriet, 24 maart 2008 10:24 am

@gerwin: als NS nu al last heeft van DDoS-aanvallen, dan kunnen ze met deze AUP de site al dichtzetten. Niet vanwege de inhoud maar omdat Wilders iets doet dat "interferes with the use or enjoyment of the Network Solutions network or other services by other customers or authorized users."

Casper Bakker, 24 maart 2008 1:38 pm

Ik ben benieuwd of hij de film echt wil gaan lanceren. Ik neem aan dat Wilders wel wat afspraken heeft met NS voor het lanceren van de film, want ze zullen er wel behoorlijk wat capaciteit voor nodig hebben.

Als hij afspraken zou hebben met NS dan zouden ze het niet zo snel offline gooien. En als hij geen aparte afspraken heeft, hoe wil hij die film gaan lanceren via een standaard pakketje?

DLH Douma, 24 maart 2008 1:46 pm

Beetje dom dat hij zoiets ergens gaat hosten, en niet gewoon zelf ergens een server huurt...

Casper Bakker, 24 maart 2008 1:48 pm

DHL Douma: Ook een server hangt ergens in een netwerk... En gezien de aandacht vermoed ik niet dat je het kan draaien op één server. Zeker niet als daar een video van 20 minuten op staat die door veel mensen bekeken zal worden.

DLH Douma, 24 maart 2008 2:00 pm

Snap ik, maar dan was ie zeer zeker denk ik nog een beetje in de lucht geweest ;).

Arnoud Engelfriet, 24 maart 2008 3:47 pm

Bij Geenstijl wordt nog gemeld dat de hosting een half miljoen euro zou kosten, zo te lezen voor de eerste maand of zo wanneer de drukte het hoogste is. Klinkt dat realistisch?

DLH Douma, 24 maart 2008 3:49 pm

ehh nee een half miljoen heb je wel erg veel dataverkeer voor 1 maand. Das beetje TE overdreven vind ik.

Casper Bakker, 24 maart 2008 3:54 pm

Ik denk niet dat een half miljoen overdreven is. Misschien nog wel meer. Als je hiervoor een infrastructuur moet gaan opzetten om dit eenmalig te hosten krijg je enorme eenmalige kosten die snel richting de half miljoen gaan. Of je zult het bij bijvoorbeeld een Akamai moeten hosten, en dat zijn ook niet één van de goedkoopste.

Zie ook http://www.webhostingtalk.nl/webhosting-forum/133878-wilders-film-via-jouw-server-doe-je-dat-niet.html voor een discussie hierover.

Danny Mekic', 24 maart 2008 6:31 pm

Ik vind een half miljoen eerder aan de lage kant. Het gaat niet om dataverkeer, het gaat om het feit dat er een gigantisch cluster ingezet moet worden om de eerste bezoekersklap op te vangen.

Ik zou zoals Casper ook al aangeeft eerder kiezen voor een Akamai of Limelight (de goedkopere variant)-achtige constructie.

Muslims Against Sharia, 24 maart 2008 8:10 pm

Wilders Movie Website, Network Solutions, Is Caving Into Radical Islam.

Muslims Against Sharia neither endorse nor condemn "Fitna"; we have not seen the film. However, we find it disturbing that Network Solution suspended "Fitna" website while hosting a multitude of radical Islamic websites, some of which belong to (or are closely affiliated with) terrorist groups.

http://muslimsagainstsharia.blogspot.com/2008/03/is-wilders-movie-website-network.html

Mijn mening, 25 maart 2008 7:30 am

Sinds wanneer komt iemand met een klacht er bij Network Solutions door? Is mij nog nooit gelukt. Zou de Nederlandse overheid hier achter zitten wellicht?

Magus, 25 maart 2008 8:23 am

Wat pas echt vreemd aan dit bericht is, is dat de website offline wordt gehaald terwijl het onderzoek nog moet starten. Moet je niet eerst bewijzen dat de site niet aan de eisen voldoet *voordat* je m offline haalt?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.