Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wetsvoorstel geeft overheid VS macht over netwerken

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 15 juni 2010 08:05 uur

De Amerikaanse president Barack Obama moet desnoods persoonlijk kunnen ingrijpen als belangrijke netwerken gehackt zijn. De president zou de bevoegdheid moeten krijgen om privénetwerken van bedrijven plat te leggen als die een reële bedreiging voor de veiligheid op internet vormen.

Een wetsvoorstel met die strekking is onlangs naar de Amerikaanse Senaat gestuurd. Het voorstel is ingediend door Joe Lieberman en Susan Collins. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat een nieuw op te zetten Centrum voor Cyberveiligheid en Communicatie (NCCC), dat onderdeel wordt van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, het recht krijgt om kritieke infrastructuur te beschermen tegen hackaanvallen. Met name netwerken die essentieel zijn voor het transport en de financiële sector zouden op deze manier tegen kwaadwillenden beveiligd moeten worden. Over het voorstel wordt dinsdag een hoorzitting gehouden.

Afsluiten
Volgens het wetsvoorstel zou de president de bevoegdheid moeten krijgen om delen van het internet af te sluiten. Breedbandproviders, softwarebedrijven en zoekmachinebedrijven zouden daarbij verplicht worden om aan het verzoek van de president te voldoen, anders riskeren zij een boete.

Overigens is dit niet het enige omstreden wetsvoorstel dat recentelijk is ingediend. De senatoren Jay Rockefeller en Olympia Snowe hebben laatst al voorgesteld om een soort  ‘kill switch’ te bouwen voor de Amerikaanse overheid om bepaalde kritieke infrastructuur of informatiesystemen van overheidsorganen af te sluiten. Dat voorstel stuitte op zoveel kritiek dat het is aangepast en opnieuw is ingediend, maar deze keer met steun van senator Lieberman.

Sebastiaan Stok, 15 juni 2010 11:37 am

"die een reële bedreiging voor de veiligheid op internet vormen."

Alles dat met elkaar in verbinding staat is een bedreiging.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.