Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verslag ENUM Live!: Eerste Nederlandse ENUM registratie

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 maart 2008 08:12 uur

ENUM in Nederland

Gisteren is tijdens de bijeenkomst ENUM Live! bij het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag het eerste Nederlandse ENUM-domein geregistreerd. De eerste registrant is Mark Frequin, directeur-generaal Energie en Telecom van het Ministerie van Economische Zaken.

De bijeenkomst werd geopend door Rob Meijer, voorzitter van het ENUM InnovatiePlatform Nederland dat het afgelopen jaar bezig is geweest om tot een adviesrapport aan ENUM.NL te komen over de wijze waarop ENUM in Nederland wordt ingevoerd. Het eindrapport van het ENUM InnovatiePlatform Nederland werd door Rob Meijer aan Roelof Meijer aangeboden.

Hierna volgde Roelof Meijer die in zijn presentatie benadrukte dat het belangrijk is dat we er vroeg bij zijn met de uitrol van ENUM in Nederland. Daarnaast bedankte Roelof Meijer alle partijen die hebben deelgenomen aan het ENUM InnovatiePlatform.

Directeur-generaal Mark Frequin liet hierna weten zeer tevreden te zijn met hoe het verlopen is met het ENUM project. Zo stelde Frequin dat zijn ervaring tot nu toe was dat werkgroepen niet werken, stuurgroepen niet sturen en innovatieplatforms niet innoveren. Het ENUM InnovatiePlatform Nederland heeft Frequin laten zien dat het ook anders kan.

De eerste Nederlandse ENUM registratie
Eindelijk was het moment daar dat de éérste Nederlandse ENUM registratie zou plaats vinden. De registrant was Mark Frequin, maar net als bij domeinnamen kunnen ENUM-domeinen slechts door registrars worden geregistreerd. Er was dus ook een ENUM registrar nodig. Deze eer om de eerste ENUM registrar te zijn kwam toe aan het Leeuwardse IT-Works.

Saillant detail was dat Frequin zijn ENUM registratiecontract, dat hij bij tijdens de Kick-off van het ENUM InnovatiePlatform Nederland uit handen van ENUM.NL directeur Roelof Meijer had gekregen, niet bij zich had. Al is dat natuurlijk symbolisch, net zoals deze eerste registratie.

De registratie van het eerste ENUM-domein ging via “de website” van IT-Works in 3 stappen:

  • Stap 1: Frequin voerde zijn gegevens in, waaronder het telefoonnummer waar het ENUM-domein voor werd aangevraagd.
  • Stap 2: Om te controleren of Frequin daadwerkelijk de gebruiker van het telefoonnummer dat hij heeft ingevoerd is kreeg hij een sms’je met een unieke code.
  • Stap 3: De unieke code die Frequin zojuist per sms had ontvangen en klikte op “Ja ik wil (het eerste ENUM-domein registreren).”
  • Hiermee was de eerste Nederlandse ENUM registratie een feit!

Uiteraard heb ik alle betrokkenen die er hard aan gewerkt hebben persoonlijk gefeliciteerd met de introductie van ENUM in Nederland. Op ISPam.nl nogmaals mijn felicitaties aan alle betrokkenen die de introductie van ENUM in Nederland mogelijk hebben gemaakt!

Toekomst van ENUM in Nederland
Hierna werd de bijeenkomst door Roelof Meijer afgesloten, waarbij hij een kleien opsomming maakte van wat er na deze ENUM Live! bijeenkomst staat te gebeuren. Zo is de registratie van ENUM-domeinen vanaf nu mogelijk en zijn aanmeldingen van registrars en validatie-agenten welkom en zal er worden gewerkt aan de verdere uitbouw van het registry, dat nu nog bewust licht is opgezet.

Verder verwacht Roelof Meijer dat in eerste instantie ENUM zal worden opgepakt door de groot zakelijke gebruikers, dat er innovatieve diensten en applicaties gebaseerd op ENUM op de markt zullen komen en de particuliere gebruikers daarna snel zullen volgen. Voor ENUM.NL zal de komende maanden de focus komen te liggen op het stimuleren van de ontwikkeling van ENUM-toepassingen zoals telefonie, betalen, identificatie en bereikbaarheid.

De foto’s
Overhandiging van het eindrapport van het ENUM InnovatiePlatform Nederland door voorzitter Rob Meijer aan ENUM.NL directeur Roelof Meijer.

Enum Live!: Overhandiging eindrapport Rob Meijer aan Roelof Meijer

Directeur-generaal Mark Frequin is bezig met de eerste ENUM registratie.Enum Live!: Mark Frequin bezig eerste ENUM-domein te registreren

De eerste ENUM registratie is een feit!
Enum Live!: Eerste ENUM-domein registratie van Mark Frequin succesvol

Martijn, 27 maart 2008 3:20 pm

Mooi om te zien dat Enum zoveel aandacht krijgt in Nederland. Ik ben benieuwd wanneer we nu de eerste applicaties te zien krijgen. Vooral voor VOIP-diensten biedt ENUM mooie mogelijkheden (automatisch een SIP-adres vinden bij ons telefoonnummer bijvoorbeeld), maar tot nu toe heb ik weinig praktijkvoorbeelden gezien.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.