Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

.be-domein populair bij phishers

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 juni 2010 08:01 uur

Werk aan de winkel voor het registry van onze zuiderburen. In de top 5 van landen domeinen die misbruikt worden door phishers en andere internet criminelen staat het .be-domein op de vierde plaats. Van elke 10.000 .be-domeinen worden er 4,6 gebruikt voor phishing mails en 11,5 voor een phishing website, blijkt uit gegevens van de Anti Phishing Workgroup (APWG) die deze op de ICANN meeting op Brussel heeft bekend gemaakt.

Het .be-registry hoeft enkel .th (Thailand), .kr (Korea) en .ie (Ierland) voor zich te laten en de top 5 wordt afgesloten door .ro (Roemenië), bericht Datanews. Alsof het niet erger kan voor het .be-domein blijkt dat ook in absolute aantallen in de top 5 grootste top-level domeinen die misbruikt worden voor spam, waaronder ook .com en .net. Bijzonder is in dat opzicht dat het .be-domein met één miljoen geregistreerde domeinen een relatieve kleine partij is.

Volgens de APWG zijn er drie redenen waarom het .be-domein zo populair is bij phishers. De kostprijs van een .be-domein vanaf het registry is maar 2.50 euro. Het registratieproces van .be-domeinen is volledig geautomatiseerd en als er iets fout gaat worden registrars niet aangepakt door DNS.BE. En het duurt minimaal 20 uur voordat een phishing website met een .be-domein uit de lucht wordt gehaald. Phishers gaan binnen enkele uren aan een domein verdienen en kunnen bij het .be-domein de hele dag geld verdienen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.