Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

LeaseWeb: 7 afwegingen voor Windows Server 2008

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 28 maart 2008 08:03 uur

LeaseWeb: 7 afwegingen voor Windows Server 2008LeaseWeb is een early adopter van Windows Server 2008 en heeft het nieuwe besturingssysteem al in een vroeg stadium binnen de eigen organisatie geïmplementeerd. Rolph Haspers, Operational Director van LeaseWeb, deelt zijn ervaringen met ISPam.nl lezers en geeft 7 afwegingen die je als organisatie moet maken om de overstap te wagen.

 1. Heb je als organisatie veel websites in beheer?
  Windows Server 2008 kan een substantieel hoger aantal sites per server aan. Alleen dat al maakt de nieuwe software tot een beter webplatform dan Windows Server 2003. Daarbij moet je jezelf natuurlijk de vraag stellen hoe belangrijk het is om veel sites op één server kwijt te kunnen. Windows Server 2003 kan via IIS6 slechts 1000 behappen, terwijl IIS7 zeker 5000 websites aankan.
 2. Is imaging een dagtaak geworden binnen de organisatie?
  Zeker voor het beheren van een groot aantal serveromgevingen is het echt noodzakelijk om images te gebruiken, terwijl in Windows Server 2003 de mogelijkheden beperkt zijn ten aanzien van imaging. Voor elk hardwaretype moet een nieuw image worden aangemaakt. Als je zoals LeaseWeb een serverpark van bijna 11.000 servers beheert, dan levert dat aardig wat werk op.Elke organisatie zou zich de vraag moeten stellen of imaging een last is geworden.Het managen van images binnen Windows server 2008 is veel makkelijker dan met Automated Deployment Services (ADS). Ook het kunnen gebruiken van Windows PE 2.0, wat veel gebruiksvriendelijker is dan WINPE 1.0 of ADS-agent, blijkt erg interessant. Het makkelijker kunnen multicasten van image-installaties zorgt er bovendien voor dat installaties veel sneller gaan.
 3. Schrikken de beheerders niet terug van linux/unix principes?
  Volgens onze engineers is het even wennen, een Windows-versie zonder grafische schil. Alles moet vanaf de command prompt gebeuren, of remote vanaf een beheerstation. Voor de pure Windows-beheerder zal PowerShell daarmee een behoorlijke overstap zijn. Dit is echter wel de toekomst van Windows en andere Microsoft-producten. PowerShell is enorm krachtig, en de scripting mogelijkheden zijn niet meer de vergelijken met VBScript. Het zal de linux/unix georiënteerde beheerders in ieder geval wel aanspreken, alles vanaf de command prompt én goed te scripten, maar ook mensen met PHP-ervaring zullen de Powershell denk ik goed kunnen accepteren.
 4. Is beheer van server-omgevingen een complexe taak geworden?
  Windows Server 2008 is stukken sneller als het gaat om imaging en deployment. Dit scheelt behoorlijk in beheertijd. Iedereen zal voor zichzelf moeten bepalen hoeveel tijd en daarmee kosten het daadwerkelijk scheelt, maar op basis van onze ervaringen zou ik er gerust een ROI-berekening op los durven laten. Daarnaast is de modulaire opbouw in de Server Manager voor beheerders erg handig, omdat je exact kunt bepalen wat je wel en niet op je server wilt zetten. Op die manier behoud je het overzicht en voorkom je dat er allerlei overbodige zaken worden geïnstalleerd.
 5. Hoe belangrijk is snelheid binnen de beheeromgeving?
  Met name op het gebied van deployment en imagebeheer is Windows Server 2008 stukken sneller geworden dan 2003. Natuurlijk hangt het samen met hoeveel sites je moet beheren. Gaat het om veel websites, dan zal het snelheidsvoordeel groter zijn.
 6. Lopen de kosten voor het datacenter op en of is de schaalbaarheid beperkt?
  Het zal niemand zijn ontgaan, virtualisatie is een trend die de komende jaren zal doorzetten. Omdat het een oplossing is voor de stijgende kosten voor energieverbruik, omdat het de ruimte in het datacenter beperkt houdt. En omdat je er een oplossing mee kunt creëren die veel schaalbaarder is dan het continu bijplaatsen van fysieke servers. LeaseWeb doet als early adopter bijvoorbeeld mee aan het Microsoft Rapid Deployment Programma voor Hyper-V, een onderdeel van Windows Server 2008 dat later dit jaar zal uitkomen. De keuze voor Windows Server 2008 is dus ook een keuze voor virtualisatiemogelijkheden van het platform in de nabije toekomst.
 7. Wil je voorop lopen of achter in de rij aansluiten?
  Een vraag die je jezelf moet stellen is, wil je in de markt voorop lopen of wachten tot iedereen het al in huis heeft en je zéker weet dat je geen verkeerde aankoop hebt gedaan? Binnen LeaseWeb zijn we van mening dat je als organisatie innovatieve voordelen kunt behalen door nieuwe technologieën in te zetten. Zelfs als het betekent dat de nieuwe software niet altijd perfect is.In Windows Server 2008 zit bijvoorbeeld geen functionaliteit voor het managen van het boot-device, terwijl dat zeker voor LeaseWeb en ik denk ook voor andere partijen toch een essentieel onderdeel is. Dat probleem hebben we echter zelf opgelost door een workaround te schrijven, die overigens ook binnenkort beschikbaar wordt gesteld via www.codeplex.com/ADSConnector. Kortom, innovaties moet je niet direct ter zijde schuiven omdat er een paar imperfecties in zitten.

getUP, 28 maart 2008 11:36 am

Hyper-V is vandaag als RC uitgekomen, voor degene die het wat interesseert.

De upgrade kun je downloaden via: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=DDD94DDA-9D31-4E6D-88A0-1939DE3E9898&displaylang=en.

ozona, 28 maart 2008 11:55 am

Leuke advertorial.

Laten we hopen dat ISPAM niet afglijdt tot hetzelfde niveau als dat andere promo foldertje computable.

Stewie, 28 maart 2008 1:00 pm

Advertorial of niet, Windows 2008 is gewoon een uitstekend OS.

Arnout Veenman, 28 maart 2008 3:42 pm

Ozona, mocht je nou zelf eens een goed stuk voor ISPam.nl hebben, stuur het gerust op en misschien plaats ik jou overwegingen, onderzoek, lijst of wat dan ook op ISPam.nl. Advertorials op ISPam.nl plaatsen kan ook, maar dan komt er wel ADV: voor de titel. Mocht iemand interesse hebben in een advertorial, mail dan even naar [email protected].

Jeroen, 28 maart 2008 5:56 pm

[quote]terwijl in Windows Server 2003 de mogelijkheden beperkt zijn ten aanzien van imaging. Voor elk hardwaretype moet een nieuw image worden aangemaakt.[/quote]
Oh? Ik gebruik voor alle type HP servers dezelfde image :) Dus helemaal waar is de bewering niet als we het in het algemeen bekijken.

Freeaqingme, 29 maart 2008 1:17 pm

Misschien dat windows dan wel ooit bijna net zo goed wordt als linux ;)

Freeaqingme, 29 maart 2008 3:37 pm

Nu kan het aan mij liggen, maar ik had altijd begrepen dat een gui bestond uit vensters, knoppen, muiscursor, scrollbars, etc. Al deze dingen zie ik toch terug in deze zogenaamde 'gui-loze' omgeving...
http://www.tomhek.nl/~tomhek/wijnlulz/servercore.png
http://www.tomhek.nl/~tomhek/wijnlulz/gui1.

Ik vind dit toch wel redelijk lijken op iets dat een grafische schil heeft (lang leve linux, dat niet zoveel resources verspilt aan allerlij grafische onzin...)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.