Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘ACTA-verdrag vooral strafrechtelijk’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 30 juni 2010 08:14 uur

Het beruchte ACTA-verdrag waar op dit moment over onderhandelt wordt, moet bol komen te staan van strafrechtelijke maatregelen, zo wil de EU-raad zo blijkt uit een document van de huidige voorzitter van de raad Spanje, dat door digitale burgerrechtenorganisatie La Quadrature du Net openbaar is gemaakt.

Niet alleen commerciƫle inbreuk op rechten van derden, zoals auteurs-, merken- en patentrechten, maar ook inbreuken die niet commercieel van aard zijn, moeten strafrechtelijk worden vervolgd, zo willen de EU-lidstaten. La Quadrature du Net waarschuwt er voor dat het ACTA-vedrag zo breed is dat elke internet dienstverlener er mee te maken zal krijgen. La Quadrature du Net roept EU-burgers dan ook op hun regering op te roepen om het ACTA-vedrag een halt toe te roepen, om zo innovatie en vrijheid op internet te beschermen.

Volgens de Duitse hoogleraar Axel Metzger is het ACTA-vedrag helemaal privaatrechtelijk van aard, maar is het voor strafrechtelijke handhaving van rechten van intellectueel eigendom, meldt heise. Dit hinkt op de gedachte dat een zo hoog mogelijke bescherming van intellectueel eigendom goed zou zijn, terwijl aan de belangen van consumenten en ontwikkelingslanden compleet voorbij wordt gegaan.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.