Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Entertainmentindustrie spant overheid voor haar karretje

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 1 juli 2010 08:23 uur

Het begint de normaalste zaak van de wereld te lijken hoe de entertainmentindustrie de overheid voor haar karretje weet te spannen. In de VS zijn er door het Department of Homeland Security, dat na 9/11 is ingesteld om over de binnenlandse veiligheid te waken, totaal 9 websites uit de lucht gehaald die illegaal films op internet streamen, meldt Techdirt.

Nu is het al vreemd dat de DHS – en specifiek een douane onderdeel – zich bezig houdt met een binnenlandse aangelegenheid, nog vreemder is het dat de inval bekend is gemaakt door Disney. Daarnaast waren er tijdens de invallen directieleden van andere filmstudios aanwezig. Ook de Amerikaanse overheid laat zich dus voor het karretje spannen van de entertainmentindustrie. In een statement geeft men dit ook ruiterlijk toe:  “ICE is putting movie piracy front and center in this new initiative, by making its first actions to protect the movie studios’ intellectual property.“.

Een overheid heeft natuurlijk de verplichting om (intellectueel) eigendom te beschermen. Alleen dat gaat wel telkens verder. Zo bleek ook deze week dat het Gerechtshof Den Haag vraagtekens zet tussen de wijze van samenwerking tussen Brein en het Openbaar Ministerie. De strafzaak tegen de beheerders van Edonkey websites zou vrijwel volledig zijn onderbouwd met onderzoek uitgevoerd door Brein.

Ook zou er veelal naar privaatrechtelijke jurisprudentie zijn verwezen en zijn mogelijk de eigen richtlijnen van het OM niet gevolgd. De handhaving van intellectueel eigendom volgens deze richtlijnen zoveel mogelijk civielrechtelijk moet worden gedaan. Door de belanghebbende zelf, in casu dus Brein. In plaats daarvan – en mogelijk in strijd met de richtlijnen – is meteen voor een (kostbare, door de Staat gefinancierde) strafzaak gekozen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.