Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Warner Music denkt aan thuiskopie heffing op internetverbindingen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 31 maart 2008 07:02 uur

Warner Music denkt aan thuiskopie heffing op internet verbindingenWarner Music lijkt door te krijgen dat haar huidige business model niet meer van deze tijd is en heeft daarom muziekindustrie veteraan en criticaster Jim Griffin ingehuurd. Griffin gaat een plan uitwerken waarbij internetters een toeslag betalen bovenop hun internet verbinding, die lijkt op de thuiskopie heffing op lege CD’s, zo meldt Portfolio.com.

Griffin denkt aan een toeslag van 5 dollar per maand, het exacte bedrag zou af moeten hangen van het welvaartsniveau van elk land. In ruil voor de toeslag mogen internetters legaal onbeperkt muziek downloaden. Hiermee zou zo’n 20 miljard dollar per jaar kunnen worden binnengehaald, die kan worden verdeeld onder artiesten en andere rechthebbenden.

Op die manier hebben internetters het gevoel dat muziek gratis is, maar tegelijkertijd wordt de muziekindustrie toch gespekt. Internetters die de toeslag niet willen betalen, zouden er voor kunnen kiezen om in plaats daarvan advertenties voorgeschoteld te krijgen, zo denkt Griffin.

Ondanks dat het plan nog zeer pril is hebben de eerste critici al van zich laten horen. David Barrett van Akamai stelt dat het plan van Warner Music een “cultuur belasting” van een door de overheid goedgekeurd kartel is, dat geld int bij iedereen, voor een industrie die zich met hand en tand tegen filesharing heeft verzet. Barret vindt het lijken op afpersing.

Ik ben dat niet met hem eens, 5 dollar per maand, dat vast 5 euro per maand in Europa zal worden, klinkt al een stuk beter als een eerder vergelijkbaar idee van de IFPI die aan 16 euro per maand denkt. Het is mooi om te zien dat de muziekindustrie muziek langzaam maar zeker als dienst in plaats van een product in een doosje begint te zien. Laten we dus op voorhand niet te kritisch zijn en rustig afwachten hoe dit plan gaat uitwerken.

Lennard, 31 maart 2008 8:16 am

Wanneer gaat die muziek industrie eens om de tafel zitten en hun eigen allofmp3 opzetten. Dan is het geen belasting of wat dan ook. Heeft iedereen zijn eigen keuze en er gaat zeker gebruik van gemaakt worden (aangenomen dat ze allofmp3 prijzen) of zoals in dit artikel 5 euro per maand abbo's gaan aanhouden.

karach, 31 maart 2008 9:14 am

slecht plan, omdat het in de grond er wel wat voor te zeggen is.

maar dat in de loop van tijd er toch een aantal beperkingen zullen worden opgeworpen, omdat er te veel gebruik gemaakt van wordt of dat de winst prestaties hoger moeten worden.

nee, ik ruik een instinkertje, wat het is weet ik niet, maar ik heb een vermoeden dat het allemaal mooier klinkt dan dat het in werkelijkheid zal worden.

Lennard, 31 maart 2008 11:09 am

[quote]nee, ik ruik een instinkertje, wat het is weet ik niet, maar ik heb een vermoeden dat het allemaal mooier klinkt dan dat het in werkelijkheid zal worden.[/quote]

Nu is het de muziek industie. Als dit er doorkomt, komt er daarna nog 10 euro bij omdat mensen ook applicaties downloaden. Daarna komt er nog 5 euro bij van de game-industie, omdat iedereen spellen downloaden, daarna...., daarna..., daarna ....

Ronald, 31 maart 2008 12:51 pm

Daarna is het Belgiƫ 2 hier.

Triloxigen, 31 maart 2008 12:56 pm

Betalen voor activiteiten die je niet eens doet, rare wereld.

Stewie, 31 maart 2008 1:29 pm

Doen we toch ook al op DVD-r en CD-r's. Of omdat je de radio op kantoor aan hebt staan. Of omdat de printer toevallig ook kopietjes kan maken.

Peter, 31 maart 2008 10:21 pm

Ik mag toch hopen dat dit een 1 april grap is..

Arnout Veenman, 31 maart 2008 10:32 pm

Peter, ik denk het niet. In [url=http://grep.law.harvard.edu/articles/03/11/28/095219.shtml]een artikel[/url] dat op 28 november (2007?) gepubliceerd is op GrepLaw stelt Griffin ondermeer:
[quote]This makes me an advocate of flat-fee buffets of art, of bundled price with unbundled choice, with many hands making light work of the fees. Ultimately, this is a path for growing the business of artistic endeavor. Granularity and control have traditionally proven themselves the enemies of creative monetization. We've typically found growth and progress in bundles: One fee to enter the amusement park instead of taking tickets for the rides; a book of 40 poems by Poe instead of buying just The Raven or The Telltale Heart; tiers of cable channels; subscriptions to the opera; the sports section with the news section and the rest of the paper, and so on.[/quote]

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.