Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Telenet verhoogt datalimiet van 400.000.000 bytes naar 1GB

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 2 april 2008 08:02 uur

Telenet benadeeld nieuwe én oude klantenIn juni 2007 lanceerde breedband duopolist Telenet een geweldig nieuw breedband product waarbij klanten voor 20 euro per maand een internetverbinding met 512kbps/128kbps down- en upload snelheid krijgen, met als klap op de vuurpijl een zeer ruimte datalimiet van maar liefst 400MB! Alsof dat niet genoeg is heeft Telenet gisteren op 1 april bekend gemaakt deze al zeer ruimte datalimiet te verhogen naar 1000MB of te wel 1GB. In Nederland zou een dergelijk nieuwsbericht een slechte 1 april grap zijn, voor de Belgen is dit echter de realiteit!

De Belgische gebruikers van telecom en internet gebruikers (Tik) schrijft op haar website:

Wij bij TIK vinden dit een positieve evolutie. De light-formules bij Telenet waren en zijn naar onze mening té light. Het inbegrepen maandelijks volume was te weinig, om zelfs nog maar je pc up-to-date te houden, denk maar aan updates voor je virusscanner, of cruciale updates voor je besturingssysteem (WindowsXP ServicePack3: 400 MB).

Dat geeft wel heel duidelijk aan dat de abonnementen van Telenet niet meer van deze tijd zijn. Als je voor het updaten van je systeem je datalimiet voor 100% (na deze upgrade 40%) van je datalimiet moet verbruiken, dan is er iets ernstig mis met de datalimieten die worden aangeboden door Telenet. Verder is het ook verstandig om je virusscanner tenminste elke week en andere software up-to-date te houden, waarmee er al snel enkele honderden MB’s dataverkeer wordt gegenereerd. Tik schrijft verder:

Toch betreuren we dat er niets wordt veranderd aan de volumes van ExpressNet en TurboNet. Maarliefst 6 % komt niet toe met het toegewezen maandelijks volume, dat zijn 54.000 klanten die niet toekomen met hun limiet; we zwijgen dan nog maar van het aantal klanten die dicht tegen hun downloadlimiet komen, om toch maar geen dure volumeblokken te kopen. Weer laat Telenet de grootste groep klanten in de kou staan.

Daar heeft Tik helemaal gelijk in België dient men precies te weten hoeveel men downloaden, omdat men anders duur overgebruik in rekening wordt gebracht. In het verkeer zal het percentage automobilisten dat te hard rijdt percentueel ook niet heel hoog zijn, om post uit Leeuwarden te voorkomen. Daarom proberen de meeste Belgische internetters waarschijnlijk ook onder hun datalimiet te blijven en maar 6 procent gaat er al dan niet bewust overheen.

Arjan Bijnen, 2 april 2008 10:33 am

De beste oplossing voor België lijkt mij dat er externe partijen fiber verbindingen aan gaat aanbieden. De desbetreffende externe partijen moeten in geen geval een band hebben met Telenet en/of de Belgische overheid.

De kosten van de aanleg zijn redelijk hoog, buiten dat is dit wel terug te verdienen is gezien het feit dat een zeer groot deel van de huishoudens geen moment zal piekeren over een overstap.

Zijn er op ISPam.nl nog inversterders aanwezig?

Wido, 2 april 2008 1:08 pm

Dan moet je je alleen nog tussen de monopolie markt van de kabel en xDSL werken, hoe krijg je dat voor elkaar? Telenet en Belgacom staan namelijk totaal niet te springen om concurrentie.

Maar toch absurd, wat moet je in deze tijd nog met 1GB datalimiet!? En 512kbps, wat is dat voor iets absurds?

Hier heb je bij HetNet al 1.5Mbit voor 9.95 per maand! Datalimiet via een FUP (Al kom je daar met normaal gebruik nooit aan).

Maarja, die duopolisten in Belgie zijn lekker hun zakken aan het vullen :)

Wordt het niet eens tijd dat Brussel (Lees: EU) hier in grijpt?

Vanderheyden Arne, 2 april 2008 7:05 pm

Wido: dat krijg je nooit voor elkaar. Enkel mogelijk bij BGC, als de EC hun zin krijgt.

Belgacom staat stevig in hun schoenen. Zij hebben geen leningen openstaan.
Telenet daarintegen heeft schulden die niet min zijn, zeker wanneer overname van Interkabel doorgaat.

Waarom Belgacom nu telenet geen keiharde klap uitdeelt door nog verder glasvezel uit te rollen (die nu al naar de meeste centrales lopen), en die limieten gewoon te laten vallen is mij een raadsel. De slogan "onbeperkt surfen voor een vast bedrag per maand" in Belgie gebruiken als die ook daadwerkelijk klopt, zou zeker aanslaan.
12GB trek ik er op een dag door als ik me wat laat gaan op multimedia gebied (hoewel dat niet eens multimedia moet zijn, een dagje VNC server gebruiken op een normale resolutie=1 a 1,5GB). Verder een dikke euro per extra GB vragen is pure afzetterij, ik denk dat de meeste providers hier wel weten wat een gigabyteje daadwerkelijk kost (ja, daar komen nog netwerkonderhouds kosten bij..). Rekeninghoudend met het feit dat Telenet dan ook nog eens geld (wat was het, €10 per Mbps?) vraagt voor peering, is dat dan nog eens dubbele winst.

Zowel Belgacom en Telenet zetten momenteel hun zinnen op digitale TV (die bij beide spelers nergens op lijkt) en triple-pay producten ((mobiel)bellen+TV+internet). Mijn mening: leer eerst eens het product aan te bieden waarmee je oorspronkelijk gestart bent voordat je aan andere dingen gaat denken.

Stefke, 3 april 2008 3:09 pm

Er is nog 1 alternatief dat zeer ruime limieten hanteerd tot zelfs ongelimiteerd op ADSL2+ en dat is www.dommel.be .

drop database, 4 april 2008 11:48 pm

KPN is al actief op de Belgische markt, onder de naam Tele2.
Waar blijven die Nederlanders met hun grote mond? Er zijn hier bakken geld te verdienen!

Duvelismijnbier, 5 april 2008 1:06 pm

Er is toch verandering op komst,hoor,:

[url=]http://www.tik.be/forum/viewtopic.php?p=116137#p116137[/url]

Vincent, 20 april 2008 6:47 pm

Het probleem in ons land is die domme duopolie.
Je zou kunnen zeggen: " er zijn toch nog meer dan 70 kleinere ISP's waar je bij kan?".
Ja dat klopt maar je moet niet vergeten dat je daarvoor een copper cable moet hebben, die 12€/maand kost en die dan nog eens van Belgacom is. Of je neemt een discovery line die, je raad het nooit, OOK van Belgacom is.

Dan kan je ook nog zeggen:" maar er zijn toch ook providers die hun eigen installaties hebben?".
Dat klopt ook MAAR die staan alleen nog maar in grote steden.

dus hoe je het ook draait of keert betalen aan Belgacom doe je toch.
Maar er is schot in de zaak, want vanaf 1 juli stelt Belgacom haar ADSL2+ netwerk open en dat voor idereen(de concurentie dus).
Maar dat zijn maar woorden en nog gn echte acties.

Dan moet je Telenet ook nog niet vergeten. Deze heeft zelfs een monopolie op kabel in België(alle toch heel vlaanderen).

"Was er niet nog een kabel ISP, hoe noemt ie alweer?".
Jep maar deze is sinds kort van Teleslet.

Maar bij Teleslet hebben ze toch wat verstand want zoals het bericht hierboven zegt hebben ze de limieten van hun basis abbo's verhoogt.
Maar(ze blijven maar komen hé) spijtig genoeg geldt dit niet voor de duurdere abbo's expresnet en turbonet).
Ik geloof echter dat deze binnen afzienbare tijd ook verhoogd gaan worden, want als de grote menigte dit te horen krijgt dan zullen er heel wat expresnet en turbonet klanten boos zijn.

Dus ik heb hoop maar niet veel.
ik persoonlijk zou graag willen overstappen naar een andere ISP maar tja het gaat niet hé.
Nu vraag ik aan onze noorderburen: AUB help ons, zet hier installaties neer, ik kan het je verzekeren België is een nog te ontdekken goudmijn op het gebied van internet en communicatie!! Ik zeg graag meteen men abbo bij teleslet op!

greetz,

VincentP.

Ps ik heb een tijdje geleden( een maand ofzo) een brief gestuurd naar voormalig minister van informatisering van de staat i.v.m de datalimiet in België en dit kreeg ik als antwoord:
[quote]Beste Vincent,

Ik vermoed dat je me aanschrijft omdat ik in het verleden reeds herhaaldelijk ben opgekomen voor een goedkoper internet. De meest recente statistieken tonen trouwens aan dat de tarieven het laatste jaar van mijn beleid terug zijn beginnen zakken in België en er een versnelde toename was in het gebruik van internet. Maar dat is niet genoeg, dat geef ik zelf ook toe. Zoals je zo juist vaststelt, blijven er problemen bestaan.

De basis van het probleem in België is het duopolie van Belgacom en Telenet. Ook dat geef je aan. Zolang deze twee bedrijven het merendeel van de koek onderling verdelen en hun marktaandeel min of meer stabiel blijft, hebben geen van beide belang bij een prijzenoorlog.

Ik zal me blijven inzetten voor lagere tarieven en betere gebruiksvoorwaarden voor internet. Maar je moet ook weten dat jouw probleem niet gemakkelijk op te lossen is. Eerst moeten alle concurrentiebevorderende maatregelen uitgeput worden. Als dat niet lukt, moeten de tarieven en gebruiksvoorwaarden aan banden gelegd worden.

De Europse Commissie is hier evenwel tegen. De meeste politieke partijen in België zijn dat eveneens. Zij zien dit als een inmenging van de overheid in de 'vrije markt'. De oplossing zal er daarom pas komen als de druk op de politiek van gebruikers zoals jij nog toeneemt.

Ik vind ook niet dat de overheid zich overal mee moet bemoeien. We moeten er in de eerste plaats voor zorgen dat er meer concurrentie komt in de sector. Maar als de markt faalt, moet de overheid ingrijpen.
Daarom ben ik bereid verder te gaan. Met de nodige inzet lukt het ons wel die tarieven en gebruiksvoorwaarden drastisch te verbeteren.

Peter Vanvelthoven[/quote]

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.