Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IBM koelt nieuwste computer met heet water

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 6 juli 2010 08:04 uur

IBM heeft een prototype van een supercomputer getoond die met heet water gekoeld kan worden. Hiermee kunnen datacenters op een nieuwe manier het energieverbruik verlagen, zo stelt de fabrikant.

Het eerste model van de met heet water gekoelde supercomputer, genaamd Aquasar, is nu in gebruik in genomen in het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie in Zurich (ETH Zurich). Aan de computer is een jaar gewerkt.

Het idee achter Aquasar is dat ongeveer de helft van het energieverbruik van een luchtgekoeld datacenter nodig is om de systemen en processors koel te houden. Aquasar is zo ontwikkeld dat het gekoeld kan worden met heet water, tot circa 60 graden. Het systeem heeft ongeveer tien liter water nodig om circa dertig liter water per minuut rond te pompen. Hiermee kan een datacenter tot 40 procent minder energie gaan gebruiken, aldus IBM.

Volgens de computerfabrikant kan Aquasar door direct warmte uit bijvoorbeeld een universiteitsgebouw te hergebruiken, leiden tot een CO2-uitstoot die 85 procent lager is dan soortgelijke luchtgekoelde datacenters.

De nieuwe supercomputer bestaat uit speciale watergekoelde BladeCenter servers die zijn ontworpen door IBM in Zurich en Boblingen (Duitsland). De computer heeft een vermogen van 6 teraflops en een energieverbruik van 450 megaflops per Watt.

Bekijk hier de Youtube-video over Aquasar:

Eelco, 6 juli 2010 9:35 am

Allemaal leuk dit soort ontwikkelingen, maar ze zijn opzich alleen efficient en haalbaar als je je hele DC vol kan zetten met machines die het ondersteunen.

Voor een "normaal" DC zijn dit soort ontwikkelingen imho weinig interessant om in te investeren, tenzij je je klanten dit soort machines aan weet te praten.

Marco, 6 juli 2010 10:26 am

Ik zie hier wel meer mogelijkheden in. Bedenk eens hoe je de restwarmte kan hergebruiken van je datacenter door deze opnieuw te hergebruiken. Helemaal geweldig.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.