Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

EZ doet onderzoek naar aanpak botnets door providers

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 6 juli 2010 08:01 uur

Het ministerie van Economische Zaken wil weten in welke mate er computers in hun netwerken bevinden die deel uit maken van een botnet en wat providers daadwerkelijk ondernemen om botnets aan te pakken. Het ministerie heeft hiervoor een onderzoeksgroep van de Technische Universiteit Delft ingeschakeld, meldt Computable.

Onder leiding van professor Michel van Eeten van de Faculteit Techniek, Bestuur & Management deed dezelfde onderzoeksgroep al onderzoek naar de rol van providers bij botnets in het algemeen. De resultaten van dat onderzoek werden vorige maand gepresenteerd. Uit het onderzoek bleek dat providers een cruciale rol spelen bij de bestrijding van botnets.

Het ministerie wil nu weten in welke mate providers computers in hun netwerk hebben die onderdeel van een botnet zijn en wat providers doen om botnets aan te pakken. De 14 grootste Nederlandse providers hebben vorig jaar een convenant gesloten om botnets aan te pakken.Dat convenant is echter betrekkelijk vaag. Het onderzoek moet daarom duidelijk maken wat de realiteit van botnets in Nederlands is.

De opdracht van Van Eeten is naar eigen zeggen om aan ‘fact finding’ te doen, terwijl de normatieve vragen door het ministerie mogen worden beantwoord. Al stelt hij wel vooraf dat het onrealistisch is om geen inspanning van providers te vragen bij de bestrijding van botnets. Eveneens is het onrealistisch om van providers te verwachten dat ze elke ge├»nfecteerde computer aanpakken, aldus Van Eeten.

In zijn vorige onderzoeksrapport was Van Eeten wel kritisch over het feit dat Nederlandse providers weinig tegen botnets ondernemen. Dat was althans het vermoeden. Het nieuwe onderzoek moet aantonen of die verdenking terecht is.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.