Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Belgisch internetknooppunt tot vijf keer sneller

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 7 juli 2010 08:05 uur

Internetbedrijven die zijn aangesloten op de Belgische Internet Exchange BNIX krijgen vanaf deze maand een verbinding die tot vijf keer sneller is. Dit komt door een nieuw netwerk dat in gebruik wordt genomen.

Met het nieuwe netwerk wil BNIX-beheerder Belnet voorbereid zijn op de verwachte toename van het internetgebruik in Belgiƫ. Ook de groei in het aantal deelnemers heeft geleid tot het besluit voor de aanleg van het nieuwe netwerk.

Belnet verwacht binnen drie jaar een verdubbeling van het aantal internetgebruikers in Belgiƫ. Het nieuwe netwerk is hierop voorbereid omdat het meer capaciteit en stabiliteit biedt en volledig redundant is, aldus een verklaring van de BNIX.

Gedurende de afgelopen maanden is het netwerk uitgebreid getest door de 43 bij de BNIX aangesloten partijen. Op de BNIX zijn onder meer grote providers als Belgacom en Telenet aangesloten, maar ook bedrijven als Dexia en het Vlaamse omroepbedrijf VRT.

Switches
Het nieuwe netwerk bestaat uit twee grote krachtige Force 10-switches van Zycko die elk een capaciteit hebben van 3,5 terabit per seconde. Dat is bijna vijf keer zo snel als in de oude situatie. Bovendien, voegt BNIX eraan toe, is de nieuwe apparatuur tot 45 procent zuiniger dan de huidige hardware en is er 53 procent minder koeling nodig.

Het nieuwe BNIX-platform is volledig redundant en bestaat uit een deel dat is gevestigd in het datacenter van Level 3 in Evere. Het andere deel van het netwerk is gevestigd in het datacenter van Interxion in Zaventem.

Alex Bik, 7 juli 2010 9:19 am

Als de apparatuur 45% zuiniger is, hoe kan het dan zijn dat er 53% minder koeling nodig is?

Wel fijn dat onze zuiderburen nu zo'n dikke switch hebben. Nu alleen nog wat verkeer. Tenzij er sinds ons vertrek uit Brussel heel veel verkeer bijgekomen is, is er echt helemaal niks te doen op BNIX.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.