Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Te weinig redundante internetverbindingen met Afrika’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 9 juli 2010 08:03 uur

De roep om de onderzeese internetkabels van en naar continenten redundant te maken wordt steeds luider. Aanleiding is een breuk in een internetkabel van het bedrijf Seacom dat deze week voor de nodige internetproblemen in Afrika heeft gezorgd.

De oorzaak van een internetstoring zou een defecte repeater zijn ten noorden van Mombasa. Door het probleem met de 15.000 kilometer lange 1,28 Tbps kabel worden de internetverbindingen van het Afrikaanse content naar India en Europa gehinderd. Dat resulteert in service downtime tussen Mumbai (India) en Mombasa (Kenia). Hierdoor ondervonden velen, waaronder de Duitse media, tijdens deze WK-week problemen met de internetverbinding tussen Europa en Afrika, zo meldt de Duitse krant Der Spiegel.

Tweede breuk
Het gaat om de tweede onderzeese kabelbreuk in twee weken tijd. Eerder ondervond Telkom stroomuitval in het midden van de Indische Oceaan. Dat probleem was binnen 24 uur weer opgelost. Volgens Seacom kan de reparatie van deze breuk zes tot acht dagen in beslag nemen.

Dat het oplossen van de kabelbreuk nu langer gaat duren komt omdat een schip op zoek zal gaan naar de exacte locatie van de defecte repeater op circa 1000 meter diepte. Eenmaal de locatie gevonden en bereikt, zouden de eigenlijke herstelwerkzaamheden binnen enkele uren afgerond kunnen zijn. Seacom zou hierover al de nodige contacten gelegd hebben met Tyco, het bedrijf dat de kabel een jaar geleden aanlegde.

Redundantie
De breuk in de kabel van Seacom toont andermaal aan hoe afhankelijk isp’s en gebruikers zijn van enkele internetverbindingen. Volgens Martin Sanne van Seacom is het Afrikaanse internet nog volop in aanbouw. “Seacom werkt mee aan de opbouw van het Afrikaanse internet. Er zullen zeker meerdere kabelsystemen komen zodat redundantie gegarandeerd is”, zo vertelt hij tegenover Engineering News Online.

Om het risico van herhaling te beperken, is er behoefte aan een dubbele kabel, maar dat is een kostbaar project. Volgens Seacom kost het plaatsen van een dergelijke onderzeese kabel ongeveer 600 miljoen dollar.

Dat er een storing in een repeater is opgetreden, heeft het bedrijf nogal verbaasd. Repeaters geven het lichtsignaal door aan de glasvezelkabel. Dat lichtsignaal moet met regelmaat versterkt worden om de kwaliteit van het signaal te waarborgen. Een storing in dit onderdeel van het netwerk is volgens Sanne ‘zeer uitzonderlijk’. “Repeaters zijn robuust en ontworpen om gedurende twintig jaar te functioneren zonder aangeraakt te worden.”

ISPam.nl Job board

Tudududud, 9 juli 2010 10:40 am

Vervelend deze breuk, ons bedrijf maakt het ook bijna maandelijks mee, maar dan tussen EU / USA, onderzeeze kabels gaan gewoon vaak stuk en een enkel pad kan je niet betrouwbaar noemen.

Maar wat ik niet zo goed snap is waarom de Duitse Media hinder ondervind van deze breuk. Ik dacht dat de media gewoon via de good'oll satteliet z'n beelden verstuurden?

Lennie, 12 juli 2010 11:48 am

Het verhaal van de repeaters kon wel eens kloppen, kijk maar eens naar deze presentatie om een idee te krijgen hoe het allemaal in zijn werk gaat:

http://www.nanog.org/meetings/nanog43/abstracts.php?pt=NjImbmFub2c0Mw==&nm=nanog43

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...