Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BBC zoekt confrontatie met ISP’s

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 4 april 2008 08:02 uur

BBC iPlayerIn Engeland is er sinds de introductie van de iPlayer, waarmee programma’s van de BBC online kunnen worden bekeken, een fikse discussie tussen de BBC en ISP’s gaande over de kosten van het dataverkeer dat de iPlayer gegenereerd.

Uit onderzoek van OFCOM, de Britse collega van de OPTA, blijkt dat alle Brtise ISP’s samen ruim één miljard euro aan kosten zullen hebben door het dataverkeer dat door de P2P versie van de iPlayer wordt gegenereerd, zo meldt The Register.

Ashley Highfield , Director, Future Media & Technology van de BBC stelt dat ISP’s niet hoeven te rekenen op een bijdrage van de BBC en adviseert ISP’s om de kosten voor het dataverkeer van de iPlayer door te berekenen aan hun klanten door middel van een prijsverhoging.

Doen ISP’s dat niet en besluiten ze bijvoorbeeld om het dataverkeer dat programma’s als iPlayer generen af te knijpen, dan dreigt Highfield om de ISP’s die zich daar schuldig aan maken met naam en toenaam te gaan noemen en te adviseren om die ISP’s te mijden.

Volgens The Register dreigt er een “bloedbad” onder ISP’s die worden geconfronteerd met hoge kosten door het gebruik van de iPlayer, terwijl hun inkomsten niet stijgen. Dat verklaard dan ook waarom Britse ISP’s maar al te graag meewerken aan initiatieven als Phorm.

gerwin, 4 april 2008 12:19 pm

Die ISP's vekopen toch paketten met een limiet, nou zolang die
klant daaronder blijft dan hoeft de klant zowieso niet te betalen. Als de ISP ziet dat zijn overselling niet meer rendabel is, dan moet deze een prijsverhoging doen.

Jochem, 5 april 2008 1:41 pm

P2P is de toekomst voor heel veel toepassingen (P2P in de vorm van de iPlayer, bijvoorbeeld). Waar ISPs aan moeten werken is dat het verkeer nuttig verdeeld wordt. Verbindingen tussen peers binnen je eigen netwerk verkiezen boven die uit een ander netwerk, bijvoorbeeld.

Hans, 11 april 2008 12:39 pm

De BBC is geswitched van streams naar P2P. Daarmee beoogden ze ongeveer 2 miljoen te besparen.

Omdat P2P erg inefficient is (daar is iedereen het inmiddels over eens*), betekent dit een kostenverhoging van een miljard(!) voor de ISP's.

En vervolgens zegt de BBC tegen de ISP's dat zij deze extra kosten maar aan de abonnees moeten doorberekenen.

De UK ISP's moeten gewoon keihard de BBC blokkeren. Zodat de BBC weer gewoon gaat streamen.

* Zoek op P4P onderzoek van Yale via Google

1) P2P is nu nog peer related in plaats van network related. Dat betekent dat traffic onnodig over meerdere netwerken wordt gesleept.

2) P2P heeft erg veel overhead (40% tot 100%) als er gestreamd moet worden. Dat komt omdat er voor elke 100% viewer stream niet 10*10% source streams kunnen worden gebruikt, maar 10*20% of 20*10% source streams nodig zijn. Anders gaan de streams haperen. Niet voor niets klagen Engelse kijkers over de brakke kwaliteit van de iPlayer. Joost gebruikt daarom stiekem streaming servers in plaats van P2P. In het geval van VOD zo'n 25%, in het geval van live streams zelfs 100%.

3) P2P netwerken gaan ten onder aan hun eigen success. Joost had bijvoorbeeld collapses als er teveel users waren. Al die overhead data werd zwaarder dan de feitelijk data die verscheept moet worden.

@gerwin, er is eens uitgerekend dat non-P2P gebruikers voor een 2Mbps abonnement ongeveer 3 euro per maand gaan betalen, en P2P gebruikers 500 euro per maand gaan betalen, als je naar werkelijke belasting gaat kijken...

@Jochem, P2P is dus helemaal geen goed alternatief voor distributie. Ook over een paar jaar niet.

Thomas Wouters, 11 april 2008 7:45 pm

@Hans,

Wat je zegt klopt als een bus.

Maar (voor zo ver ik dat uiteraard hier achter mijn bureau kan overzien) lost p4p een groot deel van die problemen op cq probeert die in ieder geval op te lossen.

Ondanks dat streaming altijd efficiënter blijft, lijkt me een p4p oplossing aanzienlijk mooier dan terug te gaan naar het oude directe systeem.

Naar mijn idee zorgt p4p er voor dat een groot deel van de p2p problemen worden opgelost.

 • Pingback: ‘BBC hoeft niet te betalen voor de iPlayer’ · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.