Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datacentrum verwarmt zwembad

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 4 april 2008 08:05 uur

Datacentrum verwarmt ZwembadIBM heeft voor GIB-Services in een voormalige militaire bunker net buiten Zürich (Zwitserland) een “groen” datacentrum gebouwd. Het datacentrum is als bunker zeer veilig gebouwd, maar daarnaast is er nog iets bijzonders aan dit “groene” datacentrum. De restwarmte van het datacentrum wordt namelijk gebruikt om een nabijgelegen zwembad te verwarmen. Door middel van een warmtewisselaar gaat de warmte van het datacentrum naar het zwembad.

Steve Sams, vice president IBM Global Site and Facilities Service:

Dit is een geweldig voorbeeld van een innovatieve oplossing die niet alleen de klant van een veilig en energie efficient datacentrum voorziet, maar het is ook nog een technologische doorbraak waar het dorp de vruchten van plukt. Theoretisch gezien is het mogelijk om 90 procent van de gebruikte energie van het datacentrum als warmte energie te hergebruiken. Door het hergebruiken van de warmte, wordt ongeveer 130 ton aan CO2 uitstoot bespaard. Dit komt overeen met de CO2 uitstoot van een gemiddelde auto die 800.000km aflegt.

Nu IBM en GIB-Services hebben aangetoond dat dit mogelijk is, zie ik mogelijkheden. Zouden datacentra niet als een soort van stadsverwarming kunnen functioneren, maar dan voor de bedrijventerreinen waar ze meestal aanwezig zijn? In Amsterdam zijn een groot aantal datacentra en de gemeente Amsterdam wil dat ICT-bedrijven “overgaan op moderne koeltechnieken, zuiniger apparatuur en restwarmte” en dat subsidiëren. Wie grijpt die kans?

LauPro, 4 april 2008 4:23 pm

Een stadswarmtenet opereert meestal op 70 of 90 graden Celcius. De warmte die uit een datacenter komt heeft nooit die temperatuur. Je zou natuurlijk wel het DC kunnen gebruiken als voorverwarming.

Maar het verwarmen van een zwembad is een perfect voorbeeld, in een groot gebouw zou je dmv heteluchtverwarming en een warmtewisselaar ook veel kunnen besparen.

Mark, 4 april 2008 7:48 pm

@LauPro:
Met voorverwarming zou al een redelijke besparing mogelijk zijn. Elke besparing zou op termijn welkom zijn.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.