Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datacenters lopen op hun tenen tijdens hete dagen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 16 juli 2010 08:05 uur

Met de hitte van de afgelopen twee weken hebben datacenters in Nederland op volle toeren moeten draaien om alles koel te houden. En in sommige gevallen is daarbij de redundantie ingezet.

“Sommige partijen hebben echt alle zeilen moeten bijzetten om te kunnen blijven draaien tijdens de vele hete dagen in Nederland”, vertelt Michel  van den Assem, directeur bij Interxion Nederland. Namen van datacenters die het moeilijk hadden wil hij niet noemen, maar het gaat niet om één van de zes Interxion-locaties, verzekert Van den Assem.

Begin deze week kwam nog in het nieuws dat de Van Lanschotbank problemen had door een defecte serverkoeling in het IBM-datacenter. En er zijn meer partijen geweest die door de hitte problemen hebben gekregen in hun datacenters, zo zegt Van den Assem in gesprek met ISPam.nl.

Sommige datacenters zouden zelfs hun redundantie hebben moeten inzetten om voldoende capaciteit te hebben om te blijven koelen. “Dan zie je dat er helemaal geen speelruimte meer is en er niets meer fout mag gaan. Als er dan iets uitvalt, ontstaan er direct problemen.”

Datacenters die gebruikmaken van buitenlucht kunnen dit doorgaans doen tot een graad op 17. Als de temperatuur daarboven komt, moet er bijgekoeld worden door chillers. Volgens Van den Assem hebben de chillers afgelopen weken op volle toeren moeten draaien. “Nu zie je hoe belangrijk onderhoud is geweest. Driehonderd dagen per jaar is het niet zo spannend, maar als het zo heet is als de afgelopen twee weken, wordt de apparatuur daadwerkelijk belast”, aldus Van den Assem.

Victor, 16 juli 2010 9:17 am

Roddels op basis van 1 bron. Hoera!

Nathan, 16 juli 2010 9:36 am

@Wouter: Er zitten nog veel meer fouten in, maar goed.

Wat ik dan weer jammer vind is dat Van den Assem eigenlijk anderen aardig onderuit zit te halen en zichzelf buiten schot stelt. Dit artikel is gebaseerd op één bron en daar houd ik niet van. Lijkt meer op reclame van "Kijk eens hoe goed InterXion is!".

Randy ten Have, 16 juli 2010 9:44 am

Alex, kom er maar in! :)

DLH Douma, 16 juli 2010 11:19 am

BahBah lijkt idd steeds meer om reclame artikelen te gaan :(

Peter-s, 16 juli 2010 11:23 am

Mooi artikel toch? De directeur van bedrijf A weet als enige dat er bij andere bedrijven redundante systemen zijn ingezet om te koelen terwijl hij daar zelf geen last van had.

Persoonlijk denk ik eerder dat hij het over interxion heeft maar dat zelf liever niet wil zeggen dus "is het bij anderen" zo.

Thijs, 16 juli 2010 11:43 am

@ DLH Douma: ik ben het met je eens dat dit artikel quo inhoud niet echt netjes is.

Met de stelling dat ISPam steeds meer reclame publiceert ben ik het niets eens. In de krant lees je ook vaak een positief artikel over één bedrijf. Veelal heeft de betreffende onderneming iets bijzonders gepresteerd of heeft het iets unieks in de aanbieding. Kortom dat heeft nieuwswaarde. Daarnaast moet je denk ik onderscheid maken tussen nieuws en achtergronden waarin één bedrijf wordt uitgelicht. Beide wordt door ISPam gepubliceerd.

Alex Bik, 16 juli 2010 1:47 pm

@Randy: Tja. Wat moet ik er van zeggen. Die 17 graden buitentemperatuur om van vrije koeling gebruik te maken vind ik in ieder geval vrij ambitieus. We hebben bij BIT fors geinvesteerd in zuinige koeling, maar ook onder de 17 graden draaien we toch echt op chillers. Voordat je echt 100% op vrije koeling kunt draaien moet het toch wel wat kouder zijn. Maar goed, dan nog. Als datacenter moet je gewoon zorgen dat de apparatuur van je klanten gekoeld wordt, en hoe je dat regelt is jouw probleem. Daar moet je klanten niet mee vermoeien denk ik. Die moeten er gewoon op kunnen vertrouwen dat het werkt. Ik begrijp niet zo goed wat ze met dit bericht willen bereiken.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.