Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ook Amerikaanse ISP’s delen surfgedrag abonnees met adverteerders

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 april 2008 07:59 uur

Britse ISP’s delen surfgedrag abonnees met adverteerdersEr is veel commotie om het advertentiebedrijf Phorm dat in samenwerking met Britse ISP’s internetters op basis van hun surfgedrag relevante advertenties wil voorschotelen. Volgens een artikel in de Washington Post doen Amerikaanse ISP’s dit in het geheim al met het surfgedrag van tenminste 100.000 internetters en is de al heimelijk techniek getest hebben op 10 procent van alle Amerikaanse internetters.

De bewuste ISP’s houden tegenover de Washington Post de kaken stijf op elkaar en willen het liefst niet dat hun klanten weten dat hun surfgedrag wordt gebruikt om hen relevante advertenties voor te schotelen. Alleen Knology liet weten samen te werken met NebuAd.

De privacy van haar abonnees zou volgens Knology door NebuAd op een aantal manieren gewaarborgd zijn. Allereerst krijgt elke abonnee een uniek id, dat weleens waar terug te leiden is tot die abonnee, maar indien de data uitlekt dan betekent het nummer niks voor de buitenwereld. Ook zouden websites met betrekking tot porno, spelletjes, ziektes en andere gevoelige websites worden niet gebruikt om relevante advertenties te tonen.

Het argument dat de buitenwereld op basis van een uniek id geen personen kan achterhalen houdt geen stand. Toen AOL in 2006 al dan niet per ongeluk een geanomiseerde set met 650.000 zoekopdrachten openbaar maakte, wist men verschillende personen die de zoekopdrachten hadden ingegeven te achterhalen, juist omdat door het unieke id alle zoekopdrachten van één persoon bij elkaar konden worden gezocht.

Ondanks het feit dat Knology wel openheid van zaken wilde geven tegenover de Washington Post. Lijkt Knology ook liever niet te willen dat haar klanten zich er van bewust zijn dat hun surfgedrag wordt gebruikt om relevante advertenties voor te schotelen. De enige verwijzing hiernaar is namelijk één bepaling 27 pagina’s tellende voorwaarden die Knology hanteert.

ISPam.nl Job board

gerwin, 8 april 2008 12:05 pm

Tja in Nederland verkopen ze ook al de ip adres => plaats gegevens (en soms zelf de wijknaam). Je kan hier natuurlijk op wachten ben benieuwd of het in Nederland ook toegestaan is.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...