Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europese NGO’s vragen EU-Hof dataretentie richtlijn te vernietigen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 april 2008 08:04 uur

Stop bordEen groep van 43 Europese NGO’s waaronder burgerrechten organisaties, vakverenigingen van journalisten, ISP’s en anderen hebben in een brief aan het Europese Hof van Justitie om de Europese dataretentie richtlijn te vernietigen.

De brief dient als ondersteuning van de procedure tegen de dataretentie richtlijn die in 2006 al door Ierland is ingesteld bij het Hof omdat de dataretentie richtlijn volgens Ierland de richtlijn niet de juiste verdragsrechtelijke basis heeft.

In de brief stellen ondertekenaars dat dateretentie richtlijn in strijdt is met het recht op de persoonlijke levenssfeer, het briefgeheim, de vrijheid van meningsuiting en het recht van ISP’s om vrij te beschikken over hun eigendommen.

Ondanks het feit dat de richtlijn grote maatschappelijk schade kan veroorzaken, is het potentieel ervan, in totaal, gering. Dateretentie kan individuele rechten enkel beperkt en in relatief onbelangrijke kwesties beschermen. Een significant effect op de hoeveelheid criminaliteit is daarentegen niet te verwachten.

Zodra dataretentie geïmplementeerd is lopen burgers continue het risico dat dat hun verkeersgegevens ooit zullen worden gebruikt voor valse verdachtmakingen of misbruik door de overheid of private partijen. Hierdoor brengt dataretentie de open communicatie in de maatschappij als geheel in gevaar.

De brief is voornamelijk door Duitse en Franse organisaties ondertekend, Bits of Freedom en XS4ALL zijn de enige twee Nederlandse organisaties onder de ondertekenaars. Deze brief is een geweldig initiatief en hopelijk besluit het Hof van Justitie de richtlijn te vernietigen!

Edit 18:00 uur : De procedure van Ierland is gebaseerd op een verdragsrechtelijke kwestie in plaats van inbreuk op het Europees Vedrag van de Rechten van de Mens (EVRM).

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.