Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google betreedt applicatie hosting markt met Google App Engine

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 9 april 2008 08:09 uur

Google lanceert application hostingOp de Google Campfire One bijeenkomst heeft Google een nieuwe dienst genaamd Google App Engine gelanceerd. Deze dienst maakt het mogelijk om web applicaties op het enorme Google cluster te hosten.

Naast de hosting van de applicatie is Google App Engine vooral ook een framework waar de applicatie zelf in kan worden gebouwd, op dit moment is dat enkel mogelijk in Python. De ontwikkelaar krijgt daarbij de beschikking over de zelfde bouwstenen als Google zelf gebruikt, zoals Bigtable en GoogleFS voor dataopslag en toegang tot de Google authenticatie, e-mail API’s en integratie met Google Apps.

Vooral interessant is dat Google hiermee verdere schreden op de hostingmarkt maakt op een manier zoals ik die twee jaar geleden op ISPam.nl voorspelde. Het feit dat Google App Engine ook een framework is waar applicaties mogelijk specifiek voor geschreven moeten worden, zou voor een stevige vendor lock-in kunnen zorgen, waarbij bedrijven niet alleen aan Google App Engine als framework maar ook aan Google als hoster vast zitten.

Al denk ik wel dat Google best eens een serieuze concurrent kan gaan worden voor managed hosting providers. Eerder voorspelde Gartner al dat grote partijen als Google, Microsoft en Yahoo de hosted e-mail markt zullen overnemen. Ik voorspel dat deze partijen, met Google voorop, ook de markt voor applicatie hosting zullen gaan overnemen.

Google App Engine is voorlopig alleen gratis te gebruiken voor de eerste 10.000 ontwikkelaars die zich voor het preview programma aanmelden. De applicaties die ze ontwikkelen mogen maximaal 500MB dataopslag en dagelijks 200 miljoen megacycles CPU tijd gebruiken en 10GB dataverkeer verstoken. Deze basis versie van Google App Engine blijft ook na het preview programma gratis, additionele resources kunnen daarna tegen betaling worden bijgekocht.

 • Pingback: Web Hosting » Google betreedt applicatie hosting markt met Google App Engine

 • Wido, 9 april 2008 9:10 pm

  Ik zie nou niet direct concurentie vanuit Google, zeker niet wanneer hun applicatie-hosting zo "apart" is.

  Veel gebruikers staan daar niet om te springen en willen toch nog de oude vertrouwde FTP e.d.

  Daarnaast wil ook echt niet iedereen zijn mail + web bij Google hebben en willen ze graag nog de lokale hoster met de telefonische support.

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.