Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Open-sourceplatform moet cloud computing groot maken

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 20 juli 2010 08:03 uur

Hostingprovider Rackspace heeft een open-source platform voor clouddiensten opgezet. Op het platform kan iedereen broncode voor het ontwikkelen van cloud-platformen downloaden, gebruiken en toevoegen.

Het nieuwe platform waar Rackspace initiatiefnemer van is, is OpenStack (openstack.org). Een groot aantal it-bedrijven, waaronder AMD, Dell en Citrix Systems, werkt al mee aan het verbeteren van broncode voor open-source clouddiensten op OpenStack. Zelf heeft Rackspace de broncode van zijn diensten Cloud Files en Cloud Servers aan de OpenStack-community gedoneerd.

Rackspace hoopt dat hiermee het gebruik van clouddiensten een enorme vlucht zal nemen. “De meest gehoorde klacht bij clouddiensten is het gebrek aan interoperabiliteit”, zegt Fabio Torlini, marketing directeur bij Rackspace. “Met OpenStack krijgt iedereen die dat wil de mogelijkheid om cloud computing-applicaties te bouwen op basis van open-sourcesoftware”, zo legt Torlini uit in een gesprek met ISPam.nl. “Dit is het eerste open en stabiele platform voor de cloud.”

“De cloudtechnologie wordt hierdoor sterker en de community zal hier zeker van profiteren”, aldus Torlini. Vooral vanwege de hoeveelheid kennis die door diverse partijen wordt ingebracht en gebruikt en de interoperabiliteit. “Elke Nederlandse isp kan nu bijvoorbeeld een cloud-product downloaden, aanpassen en in zijn eigen netwerk implementeren.”

Eén van de organisaties waar OpenStack gebruikt wordt is de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De NASA heeft de code van het Nebula Cloud platform aan OpenStack gedoneerd. De code op OpenStack wordt vrijgegeven onder de Apache 2-licentie, wat betekent dat iedereen de software mag distribueren en er zelfs closed-sourceproducten mee mogen maken.

Voor wie wil weten hoe hij van OpenStack kan profiteren, houdt RackSpace woensdag 21 een webinar.Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.