Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe vraag het Mr. Ras: Domeinnamen

 • Door
 • Vraag het Mr. Ras
 • geplaatst op
 • 10 april 2008 08:03 uur

ICTRechtVandaag de aankondiging van de nieuwe Vraag het Mr. Ras, de rubriek op ISPam.nl waarin door Mr. Steven Ras van ICTRecht een juridisch thema inclusief vragen van ISPam.nl lezers behandeld.

Lezers van ISPam.nl hebben een week de tijd om hun vragen over dat thema in de comments stellen. Deze vragen zullen door Mr. Ras worden meegenomen in de behandeling van het onderwerp. Ook mogen nieuwe juridisch thema’s in de comments worden aangedragen voor de volgende editie Vraag het Mr. Ras.

Stel nu jullie juridische vragen over domeinnamen in de comments.

Sebastiaan Stok, 10 april 2008 10:38 am

Als ik een handelsnaam heb met een domeinnaam, bijvoorbeeld bedrijfx.nl en iemand anders registreert bedrijfx.net

Heb ik dan het recht om de tweede domeinnaam op te eisen?
Ik ben namelijk de eigenaar het bedrijf, maar de handelsnaam is geen gedeponeerd handelsmerk.


Offtopic: [b]Edit Arnout:[/b] Doen we niet aan.

Jurri@n, 10 april 2008 12:10 pm

Een bedrijf is al een aantal jaar failliet (zaak is afgehandeld bij de rechtbank, dus geen kans meer op doorstart of overname). Er staat nog steeds een domein op naam van dat bedrijf en het is niet meer in gebruik. De provider heft het domein niet op en reageert niet als ik hierover contact opneem (ik wil dit domein graag hebben).

Is er een juridisch middel om wat druk uit te oefenen? Volgens mij heeft SIDN een regel dat de houder van een domein een geldig (rechts)persoon moet zijn, wat nu niet meer het geval is.

Pieter, 10 april 2008 2:09 pm

Kan ik de kosten voor het uit quarantaine halen van een domein verhalen op de webhost die voor de vernieuwing moet instaan. De domeinaam is namelijk verlopen terwijl ik dit helemaal niet wenste en zodoende is deze in quarantaine gegaan. Deze is dan vervolgens door mij verhuist naar een andere partij maar deze heeft hiervoor (zoals het hoort) wel wat kosten aangerekend.

Is er een mogelijkheid om deze kosten te verhalen op mijn webhost die in gebreke is gebleven?

Danny Mekic', 10 april 2008 2:21 pm

@Jurri@n: Je kunt de SIDN verzoeken een onderzoek naar de domeinnaamhouder in te stellen. De SIDN zal vervolgens concluderen dat de rechtspersoon niet meer bestaat en de domeinnaam voor registratie vrijgeven.

Let wel: de domeinnaam kan vervolgens door iedereen geregistreerd worden. De SIDN hanteert volgens mij het beleid dat ze de verzoeker (jij dus in dit geval) niet van de vrijgave op de hoogte stellen.

Jurri@n, 11 april 2008 8:18 am

@Danny Mekic': SIDN is een jaar geleden al op de hoogte gesteld, tot de conclusie gekomen dat het bedrijf inderdaad niet meer bestaat en heeft de toezegging gedaan het domein vrij te geven. Tot op de dag van vandaag staat het domein op naam van een niet-bestaand bedrijf. Helaas gaat het niet om een enkel geval; ik ken meerdere gevallen.

Danny Mekic', 11 april 2008 11:00 pm

@J,

Heb je al gevraagd hoe ver ze in de procedure van het vrijgeven van de naam zijn, en wat de reden is dat het zo lang moet duren? Begin nu wel nieuwsgierig te worden namelijk...

 • Pingback: Vraag het Mr. Ras: Downtime - ICTRecht

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.