Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

EU onderzoekt vermeende monopoliemisbruik door IBM

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 27 juli 2010 08:03 uur

De Europese Commisie start een formeel antitrustonderzoek naar twee incidenten waarbij mogelijk sprake is van misbruik van de monopoliepositie. In beide gevallen betreft het de markt van mainframe computers, zo is maandag aangekondigd.

In het eerste geval gaat het om een klacht van softwarebedrijven T3 en Turbo Hercules over de koppeling tussen de mainframe hardware met het mainframe besturingssysteem. IBM wordt ervan verdacht op ontoelaatbare wijze zijn mainframe hardwareproducten te hebben verweven met zijn mainframe besturingssysteem, waardoor sprake zou zijn van misbruik van de dominante marktpositie, aldus de Europese Commissie. Hierdoor is het voor concurrenten van IBM lastig om kritieke applicaties op mainframe hardware te draaien die niet van IBM is.

Het tweede onderzoek richt zich op een klacht van diverse leveranciers van mainframe-onderhoudsdiensten, een markt waar IBM zich anticompetitief zou hebben gedragen. IBM wordt ervan verdacht concurrenten uit de markt te hebben geweerd door ze zeer beperkt of met grote vertraging toegang te geven tot de broncode van bepaalde producten.

Volgens de Europese Commissie betekent de aankondiging van de twee onderzoeken niet dat er ook al bewijzen zijn dat IBM zich misdragen zou hebben. “Het geeft alleen de prioriteit aan waarmee de Commissie de twee gevallen zal onderzoeken.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.