Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gebrek aan IPv6 toegang en content

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 27 juli 2010 08:05 uur

De belangrijkste belemmering voor de uitrol van IPv6 in Nederland is een enorm gebrek aan IPv6 internet toegang en gebrek aan content die via IPv6 bereikbaar is. Deze open-deur is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek door TNO dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is uitgevoerd.

Werk aan de winkels voor providers dus. Op dit moment is XS4ALL de enige isp die IPv6 internettoegang (experimenteel) aanbied voor consumenten, terwijl er ook maar 6 aanbieders zijn (BIT, Breedband Delft, Interoute, Signet,Introweb en Proserve) die IPv6-internettoegang aanbieden voor de zakelijke markt. Daarbij merken de onderzoekers ook op dat het over de hele linie vooral (relatief) kleine providers zijn die hun zaakjes als het om IPv6 gaat al op orde hebben. Een interessante kijk op de houding van grote internetproviders (in dit geval Ziggo) geeft dit topic op webhostingtalk.nl.

De conclusie uit het rapport (pdf) is dan ook de volgende: “Uitrol van IPv6 kan versneld worden door gericht te sturen op het aanbieden van IPv6 verbindingen aan eindgebruikers en het beschikbaar maken van content op IPv6. Zowel de veiligheid van IPv6 als de implementatie van de standaarden dient bewaakt te worden om de uitrol van IPv6 niet te vertragen.” Als extra tip aan de overheid: Verhoog het budget van de IPv6 Task Force, want dat zijn de mensen die dat kunnen bereiken en ook bewezen hebben die kar te willen en kunnen trekken.

Alex Bik, 27 juli 2010 5:59 pm

"Een enorm gebrek aan IPv6 interne toegang en gebrek aan content die via IPv6 bereikbaar is"

Dat is geen open deur, dat is een non-conclusie. Het zorgen voor IPv6 access en content *is* de uitrol van IPv6. Als je dat hebt bereikt, ben je klaar. Dat is dus niet de oorzaak van het feit dat het niet gebeurt, maar het in andere bewoordingen vertellen dat het nog niet gebeurd is.

"De enorme hoeveelheid langzaam rijdende en stilstaande auto's op de Nederlandse snelwegen vormen de belangrijkste oorzaak van het fileprobleem".

En dit was serieus de conclusie van TNO?

Alex Bik, 27 juli 2010 6:06 pm

Ik heb 't pdf-je maar ff gelezen. Het gebrek aan IPv6 access en content wordt helemaal niet als belemmering voor de invoering van IPv6 genoemd. Er wordt (terecht) geconstateerd dat het gebrek aan IPv6 zowel aan de content als de access kant zit.

De woordkeuze "niet verenigbaar" in de zin "IPv6 is echter niet verenigbaar met IPv4 ..." vind ik wel behoorlijk ongelukkig. Zeker in de management samenvatting. Iemand die geen idee heeft waar het over gaat (waar dat deel van het rapport voor bedoeld is tenslotte) trekt al snel ten onrechte de conclusie dat je in een klap over moet en dus geen IPv4 meer kunt gebruiken zodra je op IPv6 bent overgestapt.

Arnout Veenman, 27 juli 2010 6:29 pm

@Alex Bik: Waarschijnlijk heb je over het volgende heen gelezen
[quote]Het uitblijven van beschikbaarheid van content (o.a. websites) en diensten op IPv6 is een tweede zorg die een serieuze belemmering kan vormen voor de uitrol van IPv6 in Nederland.[/quote]

Alex Bik, 27 juli 2010 7:11 pm

Dat gaat toch niet over access? Ik neem aan dat hiermee bedoeld wordt dat het gebrek aan access diensten te wijten is aan het gebrek aan content. Daar valt wat voor te zeggen, behalve dat het omgekeerde natuurlijk ook waar is. Het is gewoon een kip-ei verhaal. Het is natuurlijk erg makkelijk om zo'n uitspraak te doen, omdat niemand het (onderbouwd) kan ontkennen. Maar dat geldt zoals gezegd ook voor 't omgekeerde.

Lennie, 27 juli 2010 10:57 pm

Wat me vooral opvalt is dat op pagina 13, Figuur 5 aangeeft dat er veel allocated is, maar heel weinig advertised voor NL :-/ Dus veel zijn blijven steken op een blok aanvragen en zijn daarna misschien zelfs wel gestopt

Lennie, 27 juli 2010 11:52 pm

In India heeft de overheid er ook wat over gezegd:

http://news.yahoo.com/s/nf/20100726/tc_nf/74480

Ze verwachten dat de VS het over 12 tot 15 maand verplicht maakt.

Mark, 28 juli 2010 1:27 am

Ze hadden bij de laatste vergunning voor frequenties vrij veel kunnen bereiken door toen te eisen dat over die frequenties IPv6 standaard geleverd moet worden. In combinatie met wat andere eisen hadden ze access providers die willen groeien door nieuwe vergunningen te kopen kunnen dwingen IPv6 uit te rollen. Als je het zo nodig snel uitgerold wil hebben was er een goede mogelijkheid (niemand verplicht ze de betreffende nieuwe dienst aan te bieden).

Lennie, 28 juli 2010 8:58 am

De mobile operators zijn al een aardig eind op weg volgens mij:

http://www.youtube.com/watch?v=1GlRgaFriYU

Alex Bik, 28 juli 2010 9:35 am

@Lennie: Heerlijk stukje steenkolen Engels :)

De netwerken zouden het op zich allemaal wel kunnen, maar de operators vertikken het gewoon. KPN gaat het voor zover ik begrepen heb 'voorlopig' niet doen, Vodafone heeft nog 1 hobbel te nemen (IPv6 MPLS ondersteuning in Cisco gear) voordat ze het kunnen. Wij doen IP over het 3G netwerk van Vodafone en lopen er dus al jaren om te zeuren, maar tot nu toe helaas zonder resultaat.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.