Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Britse isp onder vuur wegens monitoren surfgedrag

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 28 juli 2010 08:04 uur

In Engeland is flinke ophef ontstaan rond de één na grootste isp TalkTalk. De provider zou heimelijk het surfgedrag van zijn klanten bijhouden.

De eerste geluiden over het monitoren van het surfgedrag van TalkTalk-klanten dateren van halverwege deze maand. De provider is bezig met de voorbereiding van een nieuwe tool voor ouderlijk toezicht en beveiliging tegen malware. De tool is ontwikkeld door het Chinese netwerkbedrijf Huawei en moet nog voor het einde van het jaar door TalkTalk in gebruik worden genomen. Het nieuwe systeem -dat nog in een testfase verkeert- moet gevaarlijke en onwenselijke sites blokkeren.

TalkTalk, de tweede accessprovider in Groot-Brittannië met ruim vier miljoen breedbandgebruikers, bevestigt dat er een nieuwe tool voor ouderlijk toezicht wordt getest. “Deze wordt diep in de netwerkinfrastructuur geïnstalleerd en is bedoeld om de internetervaring van klanten te verrijken”, schrijft de site Ispreview.

Ter voorbereiding van de introductie van deze dienst, worden anonieme details van bezochte websites op een lijst bewaard. Deze lijst worden vergeleken met blacklists van kwaadaardige sites. Bezochte sites die de ene dag zijn gescand worden daarna niet meer geregistreerd, aldus een reactie van de provider tegenover The Register.

“De scanprocedure registreert geen identificeerbare informatie bijvoorbeeld welke klanten welke sites hebben bezocht. Ook worden er geen ip-adressen, klantnummers of andere persoonlijke gegevens gemonitord”, zo stelt TalkTalk. “We zijn niet geïnteresseerd in welke sites iemand heeft bezocht, we scannen alleen een lijst met websites die door onze klanten, als soort internetgemeenschap, zijn bezocht. Hiermee willen we het web veiliger maken voor al onze gebruikers.”

De verzamelde data zou volgens TalkTalk gedurende 24 uur worden opgeslagen op een netwerkapparaat waar alleen Huawei toegang toe heeft.

Nathan, 28 juli 2010 8:53 am

Daarom zt ik dus ook bij hun concurent. Sowieso een vreemde partij.

Alex Bik, 28 juli 2010 1:52 pm

Oh, gelukkig kunnen alleen de Chinezen erbij. Ahum.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.