Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Eerste klachten volgen op nieuwe Franse auteursrechtenwet

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 30 juli 2010 08:04 uur

Terwijl stichting BREIN in Nederland onlangs nog een rechtszaak tegen provider Ziggo verloor, liggen de kaarten er in Frankrijk heel anders voor. Daar wordt voor het eerst de nieuwe auteursrechtenwet serieus op de proef gesteld.

De nieuwe omstreden Hadopi-wetgeving houdt in dat internetters die zich – zelfs na herhaaldelijke waarschuwingen – schuldig blijven maken aan het illegaal uitwisselen van auteursrechtelijk beschermde werken via internet, moeten worden afgesloten door hun internetprovider.

Sinds de ondertekening van de wet dit voorjaar zijn de eerste officiële klachten inmiddels binnengekomen, bevestigt voorzitter Mireille Imbert-Quaretta van de Franse Commissie voor bescherming van de rechten (CPD). De eerste klachten over auteursrechtenschendingen hebben betrekking op muziek, zo voegt ze eraan toe.

De CPD, die bepaalt of iemand vervolgd moet worden, heeft officieel twee maanden de tijd om te reageren op klachten. Dan moet er een waarschuwing per e-mail naar de vermeende illegale downloader zijn verstuurd.

Hoewel nog niet alle details over de uitvoering van de Hadopi-wet duidelijk zijn, zullen de eerste klachten wel worden gevolgd door echte waarschuwingen, verzekert Imbert-Quaretta. De eerste Franse internetters zullen voor 27 september een waarschuwing in hun inbox kunnen verwachten. De verdachte filesharers riskeren overigens niet alleen dat ze door hun provider worden afgesloten, ook kunnen ze nog een boete (van maximaal 300.000 euro) of een gevangenisstraf krijgen.

Op basis van ervaringen die in de Verenigde Staten zijn opgedaan, denkt de voorzitter van de CPD dat de wet vooral een afschrikkend effect zal hebben. “Uit een studie in de VS blijkt dat na een eerste waarschuwing 80 procent stopt met downloaden, na een tweede waarschuwing is dit aantal gestegen tot 90 procent.”

vincent, 30 juli 2010 9:20 am

Een waarschuwing per email... hoe weten ze dan dat die is aangekomen en gelezen? Naar welk email adres sturen ze die?

Klinkt allemaal nogal vaag. Stel dat ze die mail naar het email adres sturen welke je bij de provider hebt gekregen. En stel dat je die helemaal niet gebruikt maar een mail op eigen domein gebruikt, of gmail ofzo.

Leesbevestiging werkt uiteraard ook niet, iedereen zou dan mail van @cpd.fr niet bevestigen en verklaren die mail nooit ontvangen/gelezen te hebben.

Boris Bov, 5 oktober 2011 12:26 pm

Mijn vraag: Waarom worden misbruikte domeinen niet wettelijk bij de registrar geblokkeerd ? Dan hoeft die hele lange touwtrekkerij via dure advocaten en rechters niet meer plaats te vinden.
Heeft Brein ook geen abnormaal verkregen inkomsten meer.
Tegenstanders zullen zeggen, maar dan blijven ze registreren. Nou en, het houdt eens op. Wat er nu gebeurt is het probleem telkenmale verplaatsen van de ene host of ISP naar de andere.

NB. Eerder geplaatst in ander topic.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.