Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

GrafiX opent nieuw datacentrum in Alphen aan den Rijn

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 april 2008 08:05 uur

GrafiXGrafiX heeft bekend gemaakt een nieuw datacentrum te gaan openen in Alphen aan den Rijn. Het gaat daarbij om een datacentrum dat vroeger van Cistron Internet is geweest. Het pand is totaal 1.800m2 groot en zal worden gebruikt als datacentrum, maar ook als kantoorruimte die in units vanaf 25m2 door klanten van GrafiX kunnen worden gehuurd.

De komende weken zal het datacentrum volledig opnieuw worden ingericht om te kunnen voldoen aan de huidige vraag naar stroomcapaciteit. Op de begane grond is er op de al aanwezige datavloer ruimte voor enkele honderden racks. In eerste instantie zal daar door GrafiX een suite in worden gebouwd die ruimte zal bieden aan 100 racks die worden geplaatst in een cold-corridor opstelling, om zo efficiënt mogelijk te koelen.

Infrastructuur
Op het pand zullen 2 losse koudwater installaties geplaatst worden die gekoppeld zijn aan 4 klimaatkasten op de servervloer, waarmee de koeling redundant is opgebouwd. Het pand zal direct worden voorzien van een eigen stroomaansluiting en inpandig trafostation. De serverruimte wordt opgebouwd met een A + B feed per rack met elk een capaciteit van 16 Ampère. Over beide feeds kan gelijktijdig een vermogen van 14 Ampère per feed continu belast worden. Een continu verbruik van 28 Ampère per rack is daarmee mogelijk!

De netwerkconnectiviteit zal worden geleverd via de 8Gbps glasvezelring van GrafiX, waardoor de zelfde connectiviteit in het nieuwe datacentrum kan worden geboden als in het al bestaande datacentrum van GrafiX in Capelle aan den IJssel.

Felicitaties en complimenten
Naast felicitaties aan directeur Marco van Gink, is het ook op zijn plaats om te wijzen op de moed en daadkracht die nodig is om als ondernemer stug door te gaan en zelfs uit te breiden, na de nodige tegenslagen. Dat is naast felicitaties ook een compliment waard!

De Foto’s
GrafiX datacentrum Alphen aan den Rijn: Pand

GrafiX Alphen aan den Rijn: Kantoor

GrafiX datacentrum Alphen aan den Rijn: Datavloer

TheHog, 16 april 2008 8:29 am

>De serverruimte wordt opgebouwd met een A + B feed per >rack met elk een capaciteit van 16 Ampère. Over beide >feeds kan gelijktijdig een vermogen van 14 Ampère per >feed continu belast worden. Een continu verbruik van 28 >Ampère per rack is daarmee mogelijk!

En als je A feed dan weg valt met 28 ampere gebruikt valt je B feed ook weg als je alle voedingen redundant hebt. Je berekening klopt dus niet.
Een betere schaal is kW/m2 (ook ivm koeling). Bijv. 2kW/m2 is al redelijk veel.

Ronald, 16 april 2008 8:31 am

Hopelijk hebben ze van de fouten geleerd.
Is het datacentrum in Capelle ad Yssel al klaar?

Punica, 16 april 2008 10:27 am

Exact mijn gedachte TheHog, of dit moet beter uitgelegt worden / er mist iets in dit stukje, of dit word een situatie A klapt eruit, B klapt eruit.

Een A+B Feed is nooit bedoeld om meer te gebruiken als 1 feed apart kan leveren, maar dat lijken een hoop mensen maar niet te willen snappen.

Arnout Veenman, 16 april 2008 10:42 am

@TheHog, Punica, de uitleg over het belasten van de feeds komt rechtstreeks bij GrafiX vandaan. Daarnaast gebruiken veel hosters/colocaters geen servers met dubbele voeding noch STS-switches, die kunnen rustig beide feeds belasten. Partijen die hun apparatuur redundant aansluiten zullen alleen de A-feed belasten en de B-feed als backup achter de hand houden.

Robbert, 16 april 2008 10:49 am

@ Ronald,

Ja en nee. Ook daar gaat GrafiX nu flink uitbreiden. Info over Capelle:

De verwachtig is dat rond juni/juli GrafiX de beschikking heeft over 1 tot 2 keer zo veel stroom, als dat ze nu hebben. 14 december 2007 heeft GrafiX alle UPS's, Generators en kabels vervangen naar een hoger niveau. Intern is momenteel alles gereed, enkel extern moet nog even wachten tot juni/juli.

Direct bij deze upgrade krijgt het pand van binnen een grote gebeurd; waar ze nu volop mee bezig zijn!

Tevens krijgen ze de beschikking over een extra dataverloer, goed voor +/- 70 extra racks.

Alphen:

Alphen is wat dat betreft een top locatie, ligging is perfect, precies tussen Rotterdam en Amsterdam in. Wij gaan naar verwachting medio mei ons kantoor(NOC) houden in Alphen en zetten hier direct ons netwerk op.

Het is nu wachten op de racks en de verbouwing.

Stroom @ Alphen:

In eerste instatie gaat het om een A en B feed op de zelfde fase, beide zijn afgezekerd op 16 Ampere. Mocht de A feed er uit klappen dan lig je er indat met zowel de A als B feed er uit.

Om toch redundant te zijn zou je eventueel een andere Fase kunnen gebruiken, dus 2xA en 2xB. De details hierover weet ik helaas niet.

Magus, 16 april 2008 11:01 am

Gefeliciteerd Grafix (en technotop!)

Ronald, 16 april 2008 11:51 am

@ Magus
Wat heeft technotop hier mee te maken?
Feliciteer dan iedere partij natuurlijk, of wil je zeggen dat technotop mede-eigenaar is?

Marco, 16 april 2008 11:56 am

Beide feeds lopen over 1 grote UPS. De feeds gaan vanaf UPS over fysiek verschillende elektratrajecten en subverdeelkasten naar de servervloer toe.

Marcel Beringer, 16 april 2008 12:01 pm

Goeie ouwe tijd doen die foto's me aan denken...

Robbert, 16 april 2008 12:23 pm

@ Ronald,

Nee, wel houden wij daar straks kantoor en zal het een van onze hoofdlocaties worden. Magus feliciteerd ons daar dus mee. Voor ons is het namelijk ook een grote stap en moeten ook wij flink investeren om alles straks draaiend te krijgen en te houden.

Robert, 16 april 2008 12:59 pm

@Marcel Beringer:
Volgens mij herken ik nog koffievlekken die jij daar gemaakt hebt!

Kryz, 16 april 2008 1:08 pm

Hey Marrrrrcel, die 2e foto is gewoon vanaf mijn oude werkplekje genomen... Zat ik toch naar die achterlijke rug van je te kijken daar! Memories, memories...

Leon, 16 april 2008 1:13 pm

Leuk pand, moet alleen wel veel aan gebeuren

http://www.goedhart-bva.nl/Bedrijfruimte/Alphen/Handelsweg_8/Index.htm

Marcel Beringer, 16 april 2008 1:44 pm

@Robert:
Koffievlekken? Pretvlekken!

Robert, 16 april 2008 2:00 pm

@bieringer:
Ik had gehoopt dat je daar niet over zou beginnen :)

Magus, 16 april 2008 2:37 pm

koffievlek? sate, van de bbq :)

En idd, robbert vanwege zijn nieuwe HQ :)

Ronald, 16 april 2008 2:50 pm

Gaat z'n moeder er ook zitten? :)

CCC Hosting, 19 april 2008 12:05 pm

Het is jammer dat GrafiX een jaar geleden niet in staat was om 1.4 miljoen uit te geven om over te gaan tot het gehele pand in Capelle aan den IJssel.
(Of de verhuurder wij het niet verkopen en huren is duur)

Op zicht is de lokatie redelijk bij ons in de buurt, echter zullen wij als bestaande klant van grafix eerst een rondleinding aanvragen als het klaar is en dan besluiten om mogelijk meer diensten van GrafiX af te nemen.
Laat men eerst de boel in Capelle maar eens 100% in orde maken.

Wij wachten met spanning af.

DreamHost.nl, 23 april 2008 7:20 pm

Zijn de prijzen in Alphen a/d Rijn vergelijkbaar met die in Capelle a/d IJssel of zullen deze lager komen te liggen?

Ronald, 24 april 2008 9:02 am

Hoger.

HRH Sven Olaf Prinz von CyberBunker-Kamphuis, 17 juni 2008 3:16 pm

Uh, partijen die redundante voedingen gebruiken zullen doorgaans wel gewoon 48VDC draaien, geen 110/230VAC...
bij grotere hoeveelheden servers is de energieomzetting van electriciteit in warmte in al die geschakelde voedingen aanzienlijk, daarnaast is het nogal een vage oplossing, gewoon 3 fase stekkers zijn gewoon standaard en zijn ook 3 keer redundant ipv 2x voor 230v aparatuur... ook een stuk makkelijker om stroommeters enzo voor te krijgen :P

230vac spul is leuk voor in de keuken thuis, niet voor telecom doeleinden. (maargoed, we kopen niet allemaal onze servers bij de hema ;)

Anyway, het heeft een poosje geduurd, maar er gebeurd toch weer wat op de handelsweg :P het gebouw heeft een boel potentie, en is best geschikt als datacenter met kantoor en eventueel wat apartementen voor de bemanning, alleen het stond (voor ons) in het verkeerde land ;)

(heb daar ook nog een poosje rondgehangen ;)

Raoul Vos, 29 juli 2008 9:39 am

Ik en mijn collega zijn 16 en 17 juli in de locatie Alphen geweest en onze servers geplaatst. Het datacenter ziet er erg goed uit en ik verwacht dat dit ook een top datacenter gaat worden.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.