Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Telkens minder SIDN-registrars?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 augustus 2010 08:01 uur

Afgelopen week onderstond er een flinke discussie over een persbericht van Openprovider waarin werd gesteld dat SIDN-registrars massaal hun ‘lidmaatschap’ (feitelijk: registrar-overeenkomst) op zouden zeggen. Ondanks dat het aantal van 2100 naar 1800 is afgenomen, lijkt dat wel mee te vallen.

Daarnaast was er ook een discussie over een calculator waarmee de kosten per maand bij SIDN te berekenen zijn. Deze hield echter geen rekening met de betalings- en staffelkorting die SIDN geeft. Daarom heb ik een .nl-domeinnaam prijs calculator gemaakt, die daar wel rekening mee houdt.

Inhoudelijk zal het aantal SIDN-registrars dat hun ‘lidmaatschap’ opzegt ook wel meevallen. De prijsverhoging van de registrarbijdrage van 620 euro naar 820 euro per jaar en de overgang naar DRS-EPP zal daar zeker toe hebben bijgedragen.

Gekeken naar de absolute getallen, dan lijkt het aantal opzeggingen ook wel mee te vallen. Rond 2005 waren er bij benadering zo’n 1900 registrars, terwijl dat er in 2008 zo’n 2100 waren en dit jaar is dat aantal weer afgenomen tot 1800. Het valt te bezien of zolang SIDN geen nieuwe verrassingen in petto heeft, het aantal nog verder zal afnemen.

Het lijkt desalniettemin logisch te zijn dat het aantal SIDN-registrars zal afnemen. De reden om zelf SIDN-registrar te worden (en te blijven) is dat je dan direct bij de bron registreert. In het verleden zijn er verschillende domeinresellers in de problemen gekomen. Het was daarom bittere noodzaak om zelf SIDN-registrar te zijn.

Ondertussen is de markt van domeinresellers verder geprofessionaliseerd en zijn er enkele grote (betrouwbare) spelers op de markt actief met tienduizenden tot honderdduizenden domeinnamen in hun beheer. Deze partijen bieden daarnaast ook de mogelijkheid om vrijwel elk denkbare domeintype te registreren (one-stop-shopping) en bij lage volumes ook tegen (veel) lagere prijzen dan direct bij SIDN. Ook hoeft er maar voor één systeem te worden geprogrammeerd.

Hier staat tegenover dat met de komst van DRS-EPP er nu door SIDN gebruik wordt gemaakt van een uniform protocol, waardoor de implementatie van .nl-domeinnamen vrijwel dezelfde is als voor andere registrars (of reseller registrars), die het EPP-protocol ook gebruiken. Ook hebben software pakketten ingebouwde ondersteuning voor SIDN-EPP. Daarnaast blijft registreren bij de bron – ondanks de professionalisering van resellers – de meest betrouwbare optie. Je bent zelf klant bij SIDN en bij problemen niet afhankelijk van een tussenpersoon, maar rechtstreeks bij SIDN terecht kan.

Er zullen zeker nog registrars zijn die hun ‘lidmaatschap’ op zullen zeggen, om bovenstaande redenen, terwijl ik niet verwacht dat er veel nieuwe registrars bij zullen komen, omdat er nu goede alternatieven zijn voor het SIDN-registrarschap (de one-stop-shop). Uiteindelijk zullen er in grote lijnen drie typen registrars overblijven. Registrars die zelf maximale controle willen houden over hun .nl-domeinnamen, de bulk domeinresellers en webhosters. Uiteraard zal er tussen deze categorieën overlap zitten. Zelf uitrekenen of het nog lucratief is om SIDN registrar te blijven? Reken het uit met de .nl-domeinnaam prijscalculator.

Freeaqingme, 16 augustus 2010 11:56 am

De calculator geeft (nog) niet aan of de prijzen incl. of ex. btw zijn. Ik neem aan het laatste, maar wellicht is het wel een idee dat er bij te vermelden?

Max, 16 augustus 2010 2:19 pm

Wat bij veel van deze berekeningen vaak vergeten wordt is dat SIDN in KALENDERkwartalen rekent, en je hierdoor in de praktijk vaak 1 kwartaal meer betaald dan je gebruikt.

Domein 1 jaar registreren = 5 kalender kwartalen
Domein 2 jaar registreren = 9 kalender kwartalen

Arnout Veenman, 16 augustus 2010 4:07 pm

@Freeaqingme, de prijzen in de berekening zijn exclusief btw.

@Max, daar heb je een punt. Het is alleen heel erg lastig te verdisconteren in een berekening, want feitelijk heb je alleen in het eerste jaar (of in het jaar dat wordt opgezegd) dit 'probleem'. Het is dus sterk afhankelijk van het verloop van .nl-domeinnamen.

Max, 16 augustus 2010 4:26 pm

Ook al heb je het probleem maar 1 jaar, het is wel van een stuk grotere invloed op de hoogte van de rekening dan een staffelkorting van een paar procent, die je wel in je berekening meeneemt.


Misschien iets van een dropdown box maken waar men de gemiddelde registratieduur kan invoeren?

Bij gemiddeld 1 jaar is de SIDN rekening 25% hoger, en pas bij 5 jaar slechts 5%.

Arnout Veenman, 16 augustus 2010 5:16 pm

@Max, goed punt. Ik heb het in de calculator opgenomen. Je kan nu (optioneel) ook de verwachtte looptijd in maanden opgeven: http://www.ispgids.com/sidncalc .

Max, 16 augustus 2010 5:25 pm

Lijkt er meer op.


Maarre, als ik 100 domeinen, 12 maanden invoer krijg ik:

Prijs per .nl-domeinnaam: 11.88 euro
(inclusief 5% betalingskorting: 11.29 euro)

Prijs per .nl-domeinnaam (inclusief verloren kwartaal *): 12.11 euro
(inclusief 5% betalingskorting: 11.50 euro)


Kost een kwartaal tegenwoordig maar 23 cent?

Arnout Veenman, 16 augustus 2010 5:34 pm

Je hebt helemaal gelijk. Ik heb de prijs per jaar en per kwartaal door elkaar gehaald. Als het goed is werkt die nu wel goed.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.