Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Intel wil McAfee overnemen

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 20 augustus 2010 08:06 uur

Een opmerkelijke overname. Zo mag de voorgenomen aankoop van McAfee door Intel toch wel genoemd worden. Een hardwareproducent neemt een softwaremaker over. Intel biedt 7,7 miljard dollar in contanten, een premie van 60 procent op de slotkoers van woensdag.

Het bestuur van McAfee is akkoord met het bod. Intel-directeur Otellini zegt  dat waar het in het verleden draaide het om energiezuinige prestaties en verbindingen als belangrijke elementen voor het gebruik van computers,  beveiliging naast deze twee een derde pilaar zal gaan vormen voor wat mensen verwachten van hun computers.

Analisten zien een verschuiving van de hardwarekant naar dienstverlening door Intel. McAfee werd in 1987 opgericht en behaalde een omzet in 2009 van ongeveer 2 miljard dollar.

De vraag is natuurlijk op welke wijze Intel de securitybusiness aan de chips gaat koppelen. Securitysoftware ingebakken in de chip ligt toch niet zo heel erg voor de hand.  Het is onduidelijk  waarom  de keus juist op McAfee valt en niet op Symantec, dat volgens velen technologisch beter is dan McAfee  en hoogstwaarschijnlijk ook een stuk duurder.

Synergetische effecten in het afzetkanaal, in markten of productie zijn nauwelijks aanwezig. Het blijft dus schimmig wat de werkelijke strategie is van Intel. Het zou niet de eerste keer zijn dat het ego van de CEO een leidende rol speelde bij de afwegingen tot aankoop. En dat enkele jaren later na de vernietiging van veel aandeelhouderswaarde de acquisitie weer verkocht wordt. Dat zal de aandeelhouders van McAfee een zorg zijn want zij krijgen nu een prachtige prijs.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.