Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Vraag het Mr. Ras: Domeinnaam vs Handelsnaam

  • Door
  • Vraag het Mr. Ras
  • geplaatst op
  • 17 april 2008 07:59 uur

ICTRechtVandaag weer een nieuwe Vraag het Mr. Ras, de rubriek op ISPam.nl waarin Mr. Steven Ras van ICTRecht één juridische vraag van ISPam.nl lezers beantwoordt. Het thema voor de volgende Vraag het Mr. Ras wordt volgende week op ISPam.nl geplaatst.

Domeinnaam vs Handelsnaam

Vraag van Sebastiaan Stok:

Als ik een handelsnaam heb met een domeinnaam, bijvoorbeeld bedrijfx.nl en iemand anders registreert bedrijfx.net

Heb ik dan het recht om de tweede domeinnaam op te eisen? Ik ben namelijk de eigenaar het bedrijf, maar de handelsnaam is geen gedeponeerd handelsmerk.

Als je geen merkenrecht hebt, kan je altijd nog een beroep doen op het handelsnaamrecht. Een handelsnaam is de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. Opvallend is dat het Nederlandse recht, in de Handelsnaamwet, helemaal geen registratie vereist om de handelsnaam te kunnen beschermen. Het daadwerkelijk gebruik maken van de handelsnaam als aanduiding van de onderneming levert al een recht op en biedt bescherming. Dat de Handelsregisterwet om registratie vraagt, doet daar niets aan af.

Een handelsnaamrecht ontstaat dus door gebruik. Bij gebruik moet er gedacht worden aan bijvoorbeeld briefpapier, visitekaartjes, drukwerk of een website. Het gaat erom dat de onderneming met een zekere continuïteit handelt onder de desbetreffende handelsnaam.

Wanneer iemand eenmaal een handelsnaamrecht heeft en een derde een gelijke of gelijksoortige handelsnaam gaat voeren, gaat de bescherming van artikel 5 Handelsnaamwet een rol spelen. Als twee ondernemingen dezelfde afzetmarkt hebben, denk aan twee winkels in dezelfde plaats of twee internetbedrijven die in Nederland opereren, beschermt de wet in principe degene die deze handelsnaam het eerste voerde.

De voorwaarde voor bescherming is wel dat er verwarring moet ontstaan onder de afnemers. De afnemers moeten dus moeite hebben om de ondernemingen van elkaar te onderscheiden. Dit is niet het geval wanneer twee winkels allebei totaal verschillende spullen verkopen of wanneer het ene internetbedrijf webhosting levert en het andere internetbedrijf een webwinkel met spullen exploiteert. Dit is echter wel het geval wanneer er twee webhosters tegenover elkaar staan. Het zal dus van de omstandigheden van het geval afhangen of de andere partij met de registratie/exploitatie van bedrijfx.net inbreuk maakt op de handelsnaam.

ISPam.nl Job board

Sebastiaan Stok, 17 april 2008 11:11 am

Helemaal duidelijk!
Bedankt voor het antwoord :)

Arnoud Engelfriet, 17 april 2008 2:05 pm

Misschien is dit nog een [url=http://blog.iusmentis.com/2008/03/25/bescherming-van-een-handelsnaam-op-internet/]aardig voorbeeldje[/url]: het bedrijf Netlin moest stoppen met haar site Netlin te noemen, omdat concurrent Netline een ouder handelsnaamrecht bleek te hebben. Beide bedrijven runden webshops voor dezelfde soort artikelen.

David, 4 november 2008 9:27 am

Ik heb te maken met het volgende:
Ik heb een domeinnaam website-bedrijf.com gekocht. Maar er bestaat een website-bedrijf.nl al.

Toen ik de site gekocht heb, was website-bedrijf nog geen merknaam. Later hebben ze een merk van gemaakt.

Nu eisen ze de domeinnaam terug te krijgen. Hebben ze daar recht op? Hoe sterk sta ik en hoe sterk staan zij? Wat zijn de risico's die ik kan lopen als het een zaak wordt?

David, 4 november 2008 9:52 am

Tourwens.. Ik maak geen gebruik van de website. Is alleen geregistreerd. en ben ook niet van plan om ze te gaan concureren. Misschien komt er ooit een webshop eronder hangen met huis spullen.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?