Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Isp’s zouden illegale goksites moeten blokkeren’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 24 augustus 2010 08:06 uur

Het blokkeren van illegale goksites via internetproviders en via banken en creditcardmaatschappijen is een geoorloofd en effectief middel om illegale internetkansspelen aan te pakken. Dat staat in het rapport van de Adviescommissie kansspelen via internet dat maandag is gepubliceerd.

De commissie is vorig jaar door minister Hirsch Ballin van Justitie in het leven is geroepen om de regulering van kansspelen via internet te onderzoeken. In het rapport, dat vorige maand aan de minister werd aangeboden, adviseert de commissie om alleen pokeren via internet te legaliseren. Andere vormen van kansspelen zouden verboden moeten blijven.

Op dit moment zijn er talloze websites waar Nederlanders een gokje kunnen wagen. De uitbaters van die sites zijn heel lastig aan te pakken omdat ze vaak in het buitenland zijn gevestigd. Daarom stelt de adviescommissie voor om ‘het verkeer tussen een aanbieder van illegale internetkansspelen en het Nederlandse publiek te blokkeren’.

Het dataverkeer met een Nederlandse speler verloopt immers via een keten van internetbedrijven die eindigt bij de Nederland gevestigde internet service provider van die speler, zo is in het rapport (pdf) te lezen.

Juridisch geoorloofd
Volgens de commissie volstaat de Wet op de kansspelen nu al in de mogelijkheid om illegale goksites bij de internetprovider af te sluiten. “Artikel 1 lid b verbiedt het bevorderen (van de deelname aan illegale kansspelen) of ‘het daartoe voor openbaarmaking of verspreiding bestemde stukken in voorraad te hebben’.”

Het afsnijden van dergelijke partijen via de distributeur bestaat dus al binnen het kansspelbestel, het is alleen nooit geïmplementeerd op een voor internet bruikbare wijze, stelt de commissie. In incidentele gevallen zou blokkering plaats kunnen vinden via een last onder dwangsom. “In andere gevallen zal het echter nodig zijn meer structurele maatregelen te nemen. Een voorbeeld hiervan is het Italiaanse stelsel van internetblokkering. Het is Italiaanse isp’s verboden om data door te geven van de internetsites op een ‘zwarte lijst’.”

De zwarte lijst van illegale kansspelaanbieders wordt voortdurend geactualiseerd door de Italiaanse kansspelautoriteit. In Nederland zou de Nederlandse Mededingingsautoriteit zoiets voor haar rekening kunnen nemen, denkt de adviescommissie. Al wordt er wel voor gepleit om een nieuw bestuursorgaan op te zetten die ruime bevoegdheden krijgt om overtredingen op de Wet op de kansspelen te bestraffen. “Voor de handhaving van illegale internetkansspelen zou het bijvoorbeeld nuttig zijn om dataverkeer af te kunnen tappen”, aldus het rapport.

Niet waterdicht
De commissie voegt er overigens wel aan toe dat het werken met zo’n zwarte lijst niet helemaal waterdicht kan zijn, omdat gokaanbieders gemakkelijk naar een andere provider kunnen overstappen. “Maar dat hoeft ook niet”, vinden de commissieleden, “het hoeft alleen maar een zodanige hindernis op te werpen of zodanig irritant te zijn dat het Nederlandse publiek ervoor kiest zijn kansspelen te beoefenen bij legale in plaats van illegale aanbieders.”

Sebastiaan, 24 augustus 2010 10:20 am

De enigste reden waarom ze dit willen verbieden is omdat ze er geen belasting over kunnen heven. Want de veiligheid van de burger met betrekking tot privacy, creditcard fraude etc. slapen zij geen nacht minder om.

Positief vind ik wel dat ze (internet) pokeren legaal willen maken.

http://blog.iusmentis.com/2008/03/03/nederland-moet-wetgeving-sportweddenschappen-aanpassen-eist-commissie/

http://blog.iusmentis.com/2010/06/04/nederland-mag-internetgokken-verbieden/

http://blog.iusmentis.com/2009/10/07/mag-ik-gokken-op-internet/

Sjoerd van Groning, 24 augustus 2010 11:56 am

Ik denk dat we binnenkort alleen nog maar mogen gokken via staatsloterij.nl :-)

Hoever gaat vrijheid van internetverkeer en waar begint bescherming van de burger. Moet je elk materiaal toestaan om via internet binnen te komen? Ik weet het niet. Als iemand daarin een mening heeft, laat het vooral horen denk ik.
Ik denk dat ergens tussen de censuur zoals in china en "alles" open een grens zit. Maar waar ligt de grens en wie bewaakt deze grens?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.