Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Servers draaien tandje lager bij hitte

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 25 augustus 2010 08:03 uur

Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben een manier gevonden om uitval van servers door oververhitting te voorkomen. Als de temperatuur oploopt zorgt software ervoor dat de servers langzamer gaan draaien waardoor ze minder energie verbruiken en minder warmte produceren.

De nieuwe methode moet kunnen worden ingezet als er bijvoorbeeld een koelsysteem niet goed functioneert. Het zou voor het eerst zijn dat deze methode ervoor heeft gezorgd dat datacenters blijven draaien als de coolers uitvallen, zo meldt de universiteit.

Om oververhitting van servers te voorkomen worden de prestaties teruggedraaid door ze deels in een soort slaapstand te plaatsen. “Er gaat niets verloren want alles blijft draaien, maar op een lage energiestand”, legt Mike Shuey van de Perdue University uit. Dit voorkomt dat alles uitvalt door de hitte. Op deze manier kan de warmte die de machines produceren met 30 procent worden teruggebracht.

Getest
De nieuwe methode is in juli twee keer getest in een ruimte van ongeveer 700 vierkante meter waar zo’n 1900 processors draaiden. De servers draaiden in twee clusters. Een cluster werd gekoeld met water en lucht zoals vaker voorkomt in datacenters. In het tweede cluster werd het nieuwe systeem getest.

Tijdens die tests is een besparing behaald van 6 dollar per uur op energie- en koelingskosten. Dit werd bereikt door de prestaties van de hardware met 50-70 procent terug te schroeven. “Het is daarom ook alleen een uiterste middel om totale uitval van apparatuur te voorkomen en niet om geld te besparen als de systemen allemaal goed werken”, zo voegen de onderzoekers eraan toe.

De software die de oververhitting moet tegengaan, werkt op de meeste Linux-distributies en draait op moderne x86_64 AMD-systemen en Intel CPU-based-systemen die Frequency Scaling driver voor de Linux-kernel ondersteunen.

Tudududud, 25 augustus 2010 9:57 am

"De nieuwe methode moet kunnen worden ingezet als er bijvoorbeeld een koelsysteem niet goed functioneert."

Dat is maar uitstel van executie. Zolang je koeling niet voldoende werkt en je blijft warmte opwekken zal uiteindelijk de boel toch oververhit raken. Wel iets langzamer wat je meer tijd gunt om maatregelen te nemen, maar het is geen oplossing. Iedereen die wel eens in een DC met een serieuze airco storing gewerkt heeft weet hoe ongelovelijk snel de temperatuur kan oplopen.

Ik denk dat het doel van dit systeem met name lager stroomverbruik is en dus lagere kosten.

Lennie, 25 augustus 2010 11:16 pm

We hebben het op het werk wel eens kort naar gekeken/geprobeerd te gebruiken op machines die niet veel load hadden, zoals nameservers, maar je krijgt dan minder performance. De processor draait op minder ghz/mhz en is dus niet zo snel met antwoord geven op vragen van clients. Omdat het schakelen naar een hogere frequentie even duurt.

Patrick, 1 september 2010 6:14 pm

@ Lennie,

Klopt! Maar wat nou als je die machines daar in tegen 2-3 uur uit moet zetten omdat ze anders wellicht schade oplopen? Ik handel dan liever (enorm) langzaam requests af, dan helemaal niks aan een potentiele klant presenteren. (behalve een "cannot connect to server" melding.)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.