Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Neelie Kroes wil meer Europese inbreng bij ICANN

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 26 augustus 2010 08:04 uur

Eurocommissaris Neelie Kroes wil meer Europese inbreng bij de ICANN.  ICANN is een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Handel en één van de belangrijkste organen bij de uitvoering van internet-gerelateerde taken. Het is velen een doorn in het oog dat  de Amerikaanse regering de uiteindelijke controle heeft over het internet.

Binnenkort wordt het contract voor het IANA (Internet Assigned Numbers Authority en onderdeel van de ICANN) vernieuwd. De IANA voert het beheer over een aantal standaardnummeringen die in gebruik zijn op het  internet. Hierbij valt vooral te denken aan standaardpoorten voor verschillende  protocollen. Daarnaast is de IANA beheerder van informatie over top-leveldomeinen.

De vernieuwing van dat contract zou aanleiding moeten zijn voor grotere inbreng van andere landen. Neelie Kroes:  “Ik hoop dat de vernieuwing van het contract een kans is om te komen tot een grotere internationale samenwerking die het globale publieke belang dient.”

Dit is zeer diplomatiek uitgedrukt door Kroes maar een duidelijke sneer richting de Amerikaanse overheid om nu eindelijk eens te komen tot het verminderen van de invloed van de Verenigde Staten op het internet. Het meest zichtbaar werd deze invloed bij de afwijziging van het .xxx top-leveldomein door de ICANN. Naar verluidt zou de Amerikaanse overheid hierbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Ook blijven de processen die de ICANN los zouden moeten maken van de Amerikaanse overheid maar moeizaam verlopen.

Kroes pleit onder meer voor meer transparantie en duidelijke regels en een betere verantwoording door de ICANN.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.