Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

EU maakt terroristische propaganda op internet strafbaar

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 22 april 2008 08:07 uur

Europese UnieDe EU heeft een amendement aangenomen waardoor terroristische propaganda, als ook het werven en trainen van potentiële kandidaten, al dan niet via internet, strafbaar wordt. Daarnaast wordt het ook verboden om handleidingen om bommen te maken op internet te plaatsen.

In het persbericht hierover viel mijn oog op het volgende:

Het voorstel heeft als doel om de framework beslissing (red: over terrorisme bestrijding) te updaten door drie nieuwe misdaden te introduceren: publieke uitlokking om een terroristisch misdrijf te plegen, werving en training voor terrorisme. Het doel is om de juridische systemen in de EU van adequate middelen te voorzien tegen criminelen die agressieve propaganda verspreiden met informatie over terroristische tactieken en instructies over hoe bommen of explosieven te maken om het voor anderen mogelijk te maken om terroristische aanslagen te plegen. De nieuwe wetgeving maakt het makkelijker voor opsporingsdiensten om medewerking van internet service providers te krijgen, om misdrijven te voorkomen en criminelen te identificeren, terwijl tegelijkertijd de fundamentele rechten goed beschermd blijven.

Dit moet het kabinet Balkenende 4 als muziek in de oren klinken. Daarnaast zegt iets me dat de implementatie van dit amendement in onze nationale wetgeving zal worden gebruikt om gelijk wat eigen wensen van ons kabinet en de opsporingsdiensten door te voeren.

Punica, 22 april 2008 12:10 pm

Gaan ze scheikunde dan ook verbieden ? Aangezien ons op havo 3 al geleerd werd om 'bommen' te maken?

Extreem fout dit.

Julius Thyssen, 24 april 2008 9:33 pm

Het ergste van dit soort wetgeving:

IK WIST VAN NIETS!
Men heeft mij niet laten stemmen voor de beslissing in dezen. PUUR FASCISME. En ja, ik gebruik bewust caps want dit maakt mij boos. Ik woon in de EU, maar schijnbaar maakt dat geen klap uit en heb ik geen enkel recht meer, laat staan invloed.
Dan kan ik evengoed in China gaan wonen. Of de VS. Dit is de zoveelste opzettelijk vaag gehouden uitbreiding van macht over de onschuldige burger. Censuur. Mondje snoeren. [url=http://www.youtube.com/watch?v=bPHGdf996-E]Vrijheidsberoving[/url].

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.