Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IS Interned Services gedaagd door de Staat om website van klant

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 23 april 2008 08:04 uur

IS Interned Services aangeklaagd door de Staat om website van klantVanmiddag om 15:30 uur staat IS Interned Services in kort geding tegenover De Staat der Nederlanden. Inzet van de het kort geding is de weigering van IS om een website van een klant te verwijderen waarop een belastinginspecteur beschuldigd wordt van het handelen uit racistische motieven ten opzichte van de eigenaar van de site. De reden voor de weigering is dat volgens IS niet eenduidig vaststaat of dit onrechtmatig is.

Arjan Steevels, directeur IS Interned Services:

De reikwijdte van de verantwoordelijkheid van de internet provider is onduidelijk. Het is aan de rechter om deze te bepalen. Wanneer iemand met de dood wordt bedreigd of kinderporno verspreidt, zal IS Interned Services dit onmiddellijk van de site halen omdat de wet dergelijke praktijken verbiedt. Maar in dit specifieke geval wordt een mening geuit op een site. Een mening die door de Staat wordt geduid als beledigend. Volgens de Staat is deze mening dus ‘onmiskenbaar onrechtmatig’. Voor ons is echter niet duidelijk wat wordt verstaan onder ‘onmiskenbaar onrechtmatig’. IS Interned Services heeft een leveringsverplichting naar haar klanten. Wij hebben dus een juridische grond nodig om tot verwijdering van een site van het internet over te gaan.

IS woordvoerder Menno van der Meulen laat tegenover ISPam.nl weten dat ook de eigenaar van de website gedaagd is. Als de rechter de klant veroordeeld tot het verwijderen van de website, dan kan de klant dat onmiddellijk en zonder de hulp van IS doen. Mocht de klant dat weigeren, dan zou IS de website zelf verwijderen, omdat deze onmiskenbaar onrechtmatig is.

Van der Meulen vindt het derhalve merkwaardig dat IS ook gedaagd is. Nu dat toch is gebeurt wil men bij IS antwoord hebben van de rechter hoe een provider zelf moet beoordelen wat ‘onmiskenbaar onrechtmatig is’, gezien dat nu nog een juridisch schemergebied is.

Zelf vind ik het merkwaardig dat De Staat een provider dagvaart, terwijl men samen met de providers bezig is om tot een Notice and Takedown gedragscode te komen, die er juist voor moet zorgen dat providers zich niet meer voor de rechter hoeven te verantwoorden, maar in plaats daarvan iemand die zich benadeeld voelt enkel stappen onderneemt tegen de persoon of partij die mogelijk onrechtmatige zaken zelf op internet heeft geplaatst.

Het is daarom spijtig om te zien dat de Staat op dat gebied zelf niet het goede voorbeeld geeft. Anderzijds onderschrijft dit ook de noodzaak om tot zo’n gedragscode te komen.

Danny Mekic', 23 april 2008 8:51 am

Het is nog maar de vraag of deze rechtszaak er niet was geweest op het moment dat er een dergelijke code was geweest. Ook codes bieden ruimte voor interpretatie en over hoe je een code exact moet interpreteren kunnen ook nog hele interessante discussies gaan ontstaan..

Arnout Veenman, 23 april 2008 10:03 am

@Danny, als partijen er niet uitkomen dan is een gang naar de rechter noodzakelijk, wat echter niet noodzakelijk is, dat de provider daar bij betrokken wordt. Dat is een van de dingen die met code moet worden voorkomen.

Glenn, 23 april 2008 10:54 am

Laten we hopen op een duidelijke uitspraak die ook nog iets van jurisprudentie schept.

Frits, 23 april 2008 1:09 pm

Mijn pet van IS is niet zo hoog.

Maar, de overheid tracht nu domweg censuur op te leggen!
Ik ken de site niet, maar als iemand roept dat hij de staat een stelletje www.volksverlakkers.nl vindt, dan is dat zijn goed recht. En dan is het altijd nog aan een rechter om te bepalen of er iets strafbaars gebeurt.

Foei overheid, tik op de vingers! Jullie dienen het volk, en het volk mag over je zeggen wat ze willen. Althans, in een democratie. Je weet wel, scheiding van kerk en staat. Scheiding van wetgevende, uitvoerende en controlerende macht.

Arnoud Engelfriet, 23 april 2008 2:22 pm

Als het net zo'n zaak is als van Frontaal Naakt van vorig jaar, waarbij een individuele medewerkster met naam en toenaam door het slijk gehaald werd, dan kan ik me goed voorstellen dat de werkgever van de belastinginspecteur in kwestie er wat aan wil doen.

De belastingdienst afzeiken is wel even wat anders dan een specifieke inspecteur aanvallen.

Hoe dan ook zou het goed zijn als hier jurisprudentie over komt.

 • Pingback: Verslag kort geding Staat tegen IS Interned Services · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.