Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Overheid had bewaarplicht beter moeten voorbereiden’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 31 augustus 2010 08:03 uur

Dat de implementatie van de bewaarplicht rommelig verloopt, is de schuld van de overheid en niet van de internet service providers. Dat stelt de digtale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom in de nieuwste editie van haar nieuwsbrief.

Het ontbreekt bijvoorbeeld aan technische specificaties om de gegevens op te slaan. Daardoor voldoen veel internetbedrijven, die onder de bewaarplicht vallen, niet aan de wettelijke bepalingen die zijn opgesteld voor de vernietiging en beveiliging van de opgeslagen persoonlijke informatie, aldus Bits of Freedom (BoF). “Deze hadden natuurlijk vóór de inwerkingtreding van de bewaarplicht opgesteld moeten worden, in plaats van daarna.” Hierdoor groeit de kans op incidenten als datalekken, identiteitsfraude en onrechtmatig snuffelen door de politie komen.

Bovendien klagen de isp’s volgens BoF terecht over het hoge beveiligingsniveau waar aan voldaan moet worden. Met de kritiek reageert de burgerrechtenorganisatie op de nulmeting, een rapport van het Agentschap Telecom dat een week of twee geleden werd gepubliceerd (pdf). Daarin werd de situatie geschetst hoe telecombedrijven op dit moment met de bewaarplicht omgaan.

Elders in Europa
Niet alleen in Nederland is nog altijd weerstand tegen de bewaarplicht. Ook binnen politieke kringen in Brussel bestaan twijfels over het nut en de manier waarop de regels op nationaal niveau zijn ingevoerd. Zo diende de werkgroep European Data Protection Authorities half juli nog een protestbrief in bij de Europese Commissie over deze Europese richtlijn. De richtlijn zou onder meer te weinig rekening houden met de praktijksituatie van isp’s, bijvoorbeeld over hoe data bewaard en aangeleverd zou moeten worden. De werkgroep roept de Europese Commissie op om de richtlijn nog eens kritisch tegen het licht te houden als deze wordt geëvalueerd.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.