Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wikileaks plaatst servers in ‘James Bond-datacentrum’

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 6 september 2010 08:01 uur

De servers van Wikileaks zijn verplaatst naar het datacentrum van de Zweedse isp Bahnhof. Eerder beschreven wij dit datacentrum als het ‘James Bond-datacentrum‘, omdat het meer weg had van de schuilplaats van een schurk uit een James Bond film dan op een datacentrum, meldt Forbes: The Firewall.

Het datacentrum ziet er van binnen niet erg futuristisch uit, maar biedt wel een zeer goede fysieke bescherming aan de Wikileaks-servers. Het datacentrum vindt zich namelijk in de ‘pionen’ Witte Bergen in Zweden, dertig meter onder de grond. Het datacentrum is oorspronkelijk gebouwd als bunker die een nucleaire aanval tijdens de Koude Oorlog moest kunnen weerstaan. Daarnaast is er maar één toegangsweg het datacentrum in en indringers wordt de toegang versperd door 50 cm dikke stalen deuren.

Eerder kondigde de Zweedse Piratenpartij al aan Wikileaks vanuit het Zweedse parlement te willen gaan hosten. Het lijkt er op dat Wikileaks verschillende mirrors wil gebruiken om haar continuïteit te garanderen.

ISPam.nl Job board

Martijn, 6 september 2010 8:37 am

Joepi. Dan zijn ze nu m'n buren

patrick, 6 september 2010 9:40 am

ik snap dit soort dingen nooit helemaal, misschien kan iemand me uitleggen of de kabels voor stroom en dataverkeer misschien ook overal 30 meter on de grond liggen ?

Martijn, 6 september 2010 3:14 pm

Patrick,

Het is een berg. De ingang, en waar ook deels kabels binnenkomen, zit aan de zijkant. Het is niet zo alsof je naar beneden moet klimmen ofzo :)

patrick, 6 september 2010 4:05 pm

@martijn,

Dat begrijp ik ook; ik begrijp alleen niet waarom men denkt dat een server daar veiliger zou zijn. Misschien de data (als de berg nog hermetisch afgesloten wordt e.d.) maar verder zal die berg gewoon afgesloten kunnen worden van de wereld door simpelweg de toegang (kabel + power) af te sluiten en de toegang weg te versperren, de veiligheid van deze locatie is dus maar heel erg betrekkelijk lijkt mij :)

Martijn, 8 september 2010 8:57 am

Valt nog meer hoor, gaat niet zomaar. Kom maar eens een keer een kijkje nemen :)

Overgens staan de servers niet in dit datacentrum, zoals dit bericht doet vermoeden. Alleen de routing gaat via dit DC. De servers staan op een andere lokatie (ook een bunker).

patrick, 8 september 2010 9:16 am

@martijn, sorry hoor maar dream on; kabels lopen n.l. ook ergens naar toe; denk je nou echt dat als je onder de grond zit dat je de basis voorzieningen niet nodig hebt ? upstreamproviders eruit; is jou server onbereikbaar hoor. Neemt niet weg dat het natuurlijk leuk is om te vertellen dat je server in een bunker staat.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...