Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wikileaks plaatst servers in ‘James Bond-datacentrum’

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 6 september 2010 08:01 uur

De servers van Wikileaks zijn verplaatst naar het datacentrum van de Zweedse isp Bahnhof. Eerder beschreven wij dit datacentrum als het ‘James Bond-datacentrum‘, omdat het meer weg had van de schuilplaats van een schurk uit een James Bond film dan op een datacentrum, meldt Forbes: The Firewall.

Het datacentrum ziet er van binnen niet erg futuristisch uit, maar biedt wel een zeer goede fysieke bescherming aan de Wikileaks-servers. Het datacentrum vindt zich namelijk in de ‘pionen’ Witte Bergen in Zweden, dertig meter onder de grond. Het datacentrum is oorspronkelijk gebouwd als bunker die een nucleaire aanval tijdens de Koude Oorlog moest kunnen weerstaan. Daarnaast is er maar één toegangsweg het datacentrum in en indringers wordt de toegang versperd door 50 cm dikke stalen deuren.

Eerder kondigde de Zweedse Piratenpartij al aan Wikileaks vanuit het Zweedse parlement te willen gaan hosten. Het lijkt er op dat Wikileaks verschillende mirrors wil gebruiken om haar continuïteit te garanderen.

Martijn, 6 september 2010 8:37 am

Joepi. Dan zijn ze nu m'n buren

patrick, 6 september 2010 9:40 am

ik snap dit soort dingen nooit helemaal, misschien kan iemand me uitleggen of de kabels voor stroom en dataverkeer misschien ook overal 30 meter on de grond liggen ?

Martijn, 6 september 2010 3:14 pm

Patrick,

Het is een berg. De ingang, en waar ook deels kabels binnenkomen, zit aan de zijkant. Het is niet zo alsof je naar beneden moet klimmen ofzo :)

patrick, 6 september 2010 4:05 pm

@martijn,

Dat begrijp ik ook; ik begrijp alleen niet waarom men denkt dat een server daar veiliger zou zijn. Misschien de data (als de berg nog hermetisch afgesloten wordt e.d.) maar verder zal die berg gewoon afgesloten kunnen worden van de wereld door simpelweg de toegang (kabel + power) af te sluiten en de toegang weg te versperren, de veiligheid van deze locatie is dus maar heel erg betrekkelijk lijkt mij :)

Martijn, 8 september 2010 8:57 am

Valt nog meer hoor, gaat niet zomaar. Kom maar eens een keer een kijkje nemen :)

Overgens staan de servers niet in dit datacentrum, zoals dit bericht doet vermoeden. Alleen de routing gaat via dit DC. De servers staan op een andere lokatie (ook een bunker).

patrick, 8 september 2010 9:16 am

@martijn, sorry hoor maar dream on; kabels lopen n.l. ook ergens naar toe; denk je nou echt dat als je onder de grond zit dat je de basis voorzieningen niet nodig hebt ? upstreamproviders eruit; is jou server onbereikbaar hoor. Neemt niet weg dat het natuurlijk leuk is om te vertellen dat je server in een bunker staat.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.