Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN kiest voor loting bij heruitgifite numerieke .nl-domeinnamen

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 25 april 2008 08:04 uur

Landrush numerieke .nl-domeinnaam rampzalig verlopenDe numerieke .nl-domeinnamen die door Blixem en MijnAlbum.nl zijn teruggegeven moeten weer worden heruitgegeven. Afgelopen maand is er door SIDN een bijeenkomst georganiseerd om de landrush numerieke .nl-domeinnamen te evalueren en daarnaast om te bediscussiëren op welke wijze de teruggegeven domeinnamen opnieuw zullen worden vrijgegeven. De deelnemers kozen tijdens de evaluatiebijeenkomst voor loting.

Hierna heeft SIDN naar alle 511 deelnemers die aan de landrush hadden deelgenomen een enquête gestuurd, waarmee ze konden stemmen op deze wijze de heruitgifte zou moeten gebeuren. De 136 deelnemers die de enquête hebben ingevuld stemden opnieuw massaal voor loting, waarbij de domeinnamen onder oorspronkelijke aanvragers worden verloot.

De volledige uitslag is als volgt:

  • 94 (69%) stemmen voor loting
  • 16 (12%) stemmen voor toekenning aan de opvolgende
  • 24 (18%) stemmen voor landrush
  • 2 (1%) stemmen voor veiling

Gezien de uitkomst overeenkomt met de voorkeur van SIDN, zullen de 3.944 teruggegeven numerieke .nl-domeinnamen worden verloot. Overigens hebben Blixem en MijnAlbum.nl hierbij een gelijke kans aan de andere aanvragers om de teruggeven domeinnamen terug te krijgen.

Belangrijk om op te merken is dat SIDN deelnemers die tijdens de landrush een .nl-domeinnaam hebben aangevraagd die is teruggegeven maar in de mail die door SIDN is verzonden er niet bij staat, nog tot 5 mei hebben om zich bij SIDN te melden met bewijzen dat ze geprobeerd hebben de bewuste domeinnaam aan te vragen.

Wanneer de verloting precies zal plaatsvinden is nog niet bekend, maar SIDN sprak tijdens de evaluatiebijeenkomst van een doorlooptijd van enkele weken. Daarnaast hoop ik dat de verloting snel en soepel verloopt, zodat we het fiasco van de landrush numerieke .nl-domeinnamen weer snel achter ons kunnen laten en dit boek kunnen sluiten. Want naast een blamage voor SIDN, is dit ook schadelijk (geweest) voor het imago van de branche.

Casper Bakker, 25 april 2008 8:57 am

Ja het is weer lachen. Alle goede domeinnamen zitten weer net niet tussen de lijst met domeinen die opnieuw verdeelt worden. Echt grappig. Van alle aanvragen die ik heb gedaan (die allemaal in het bezit zijn van MijnAlbum) wordt er geen enkele opnieuw verloot.

Dus dit is echt een goede oplossing van de SIDN!

Martijn Groenleer, 25 april 2008 8:59 am

Wellicht, dat je dan eens contact moet opnemen met het SIDN.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat de betreffende domeinnaam is terug gegeven, en jij aantoonbaar kunt maken dat je hem wel degelijk binnen het landrushwindow hebt aangevraagd.

Hier doen we mee aan zeggen en schrijven een domeinnaamloting.

Casper Bakker, 25 april 2008 9:05 am

Ik weet wel hoe het zit. Net de domeinnamen die ik had aangevraagd zijn allemaal niet terug gegeven. Er zitten bijvoorbeeld ook vrij weinig netnummers tussen de getallen. Het is me net iets te toevallig welke namen allemaal zijn teruggegeven.

Maar goed, ze hadden het de eerste keer gewoon gelijk goed moeten regelen. Was al deze zooi allemaal niet nodig geweest.

Randy, 25 april 2008 10:54 am

Casper, wat is 'een goed domeinnaam'. Ik neem aan dat je ze netjes voor je klanten registreerd? Misschien is 2863823.nl voor jouw klant heel bijzonder. Of heb je zelf commerciele bedoelingen ermee en loop je te wanken omdat MijnAlbum slimmer was dan jij?

Jesper, 25 april 2008 11:06 am

Dit lijkt me naar omstandigheden de beste oplossingen. Wij doen met enkele tientallen domeinen mee dus laten we hopen dat we wat krijgen.

Casper Bakker, 25 april 2008 11:54 am

Hoi Randy, ik loop niet te wanken over MijnAlbum hoor. Ze hebben gelijk en ze hebben het goed gespeeld. De SIDN had het alleen nooit mogelijk moeten kunnen maken. Maar goed, er is al genoeg over gezegd.

En het maakt me niet zoveel uit dat ik geen domeinnaam te pakken heb gekregen hoor, lig daar echt niet wakker van. Alleen ik heb het gevoel dat er vrij weinig netnummers teruggegeven zijn. Maar dat zal wel net toevallig zo zijn gevallen.

Michiel, 25 april 2008 4:53 pm

Arnout,

Waar 5 maart staat moet 5 mei zijn.

Zo strak zijn onze deadlines nu ook weer niet.

Michiel

Arnout Veenman, 25 april 2008 9:53 pm

Michiel,

Dank je voor je opmerking. Ik was vanmorgen denk ik nog niet helemaal wakker dat ik dat er zelf niet heb uitgehaald ;-) Is aangepast. :)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.