Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Alle hosters hebben voordeel van Community Outreach Project’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 14 september 2010 08:05 uur

‘Als iemand een site bij LeaseWeb bezoekt, moet hij helemaal veilig kunnen zijn. Dat vertrouwen moet hij gewoon hebben.’ Dat zegt Alex de Joode, security officer bij LeaseWeb. De hostingprovider startte onlangs het zogeheten Community Outreach Project.

Niet alleen het netwerk van LeaseWeb moet veiliger worden van dit project. Het internet als geheel moet schoner en veiliger worden van het Community Outreach Project. Dit project, dat eind augustus door de hostingprovider werd gestart, houdt in dat organisaties die zich bezighouden met internetsecurity gratis hosting en bandbreedte van LeaseWeb kunnen krijgen. De enige tegenprestatie die Leaseweb verlangt, is dat de data die dankzij het project worden vergaard beschikbaar worden gesteld aan alle isp’s.

“De informatie over bijvoorbeeld geïnfecteerde servers is voor ons zelf handig om te weten omdat we dan ons eigen netwerk schoon kunnen houden. Maar die informatie kan met hetzelfde gemak worden gedeeld met alle isp’s”, vertelt De Joode in gesprek met ISPam.nl.

Bij de start waren er twee organisaties die zich hadden aangemeld voor het project. Eén daarvan is Quarantainenet, een organisatie die de hostingruimte bij LeaseWeb gebruikt om aanvalspatronen van hackers binnen een netwerk te herkennen en monitoren. De andere gebruiker is het Zwitserse Zeus Tracker, dat Zeus-botnets monitort en verwijdert. LeaseWeb is met nog drie partijen in gesprek die in aanmerking komen om mee te doen aan het Community Outreach Project.

Benodigdheden
“Dergelijke organisaties en bedrijven hebben vaak geen geld om zelf een goede nieuwe server aan te schaffen en te laten draaien. Wij hebben die mogelijkheden en de appartuur wel. Bovendien is bandbreedte geen probleem dus stellen we dat graag beschikbaar”, aldus De Joode. “We overleggen met partijen wat voor project ze willen hosten en wat ze daarvoor nodig hebben.”

LeaseWeb heeft in eerste instantie één rack gereserveerd voor het Community Outreach Project. Mocht blijken dat het zo goed loopt, of dat er behoefte is aan meer ruimte, dan wordt die volgens De Joode ook vrijgemaakt.

“Voor alle projecten geldt dat ze door ons worden beoordeeld of ze aan de voorwaarden voldoen. Dat houdt onder meer in dat de verzamelde data door alle isp’s gebruikt moet kunnen worden zodat zij hun eigen netwerk veiliger kunnen maken om zo het hele internet op te schonen.” Een initiatief om die informatie-uitwisseling gemakkelijker te maken wordt waarschijnlijk in november geïntroduceerd.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.