Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuw ACTA voorstel:isp’s niet meer aansprakelijk

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 8 september 2010 08:08 uur

In een uitgelekte nieuwe versie van het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) blijkt dat isp’s niet meer aansprakelijk zullen worden gesteld als hun klanten inbreuk maken op het auteursrecht. Dat is een belangrijke wijziging want in eerdere versies zouden isp’s juist actief moeten zijn bij bestrijding van internetpiraterij en uiteindelijk ook aansprakelijk worden gesteld.

Binnen de ACTA worden uiterst geheime en niet-transparante onderhandelingen gevoerd tussen verschillende regeringen om de handel in namaakgoederen te bestrijden en internetpiraterij tegen te gaan. Onder meer de terminale platenindustrie is sterk vertegenwoordigd binnen dit gremium.

Juist gisteren nog uitte Bits of Freemdom kritiek op de regering in een brief aan de Tweede Kamer : “Het ministerie van Economische Zaken overdrijft de omvang van de internationale handel in namaakproducten.”

In plaats van de isp’s aansprakelijk te stellen kiest de ACTA er nu voor om aan de individuele landen over te laten hoe ver ze willen gaan in het opleggen van verplichtingen aan isp’s om mee te werken. Dit zou ertoe kunnen leiden dat in Nederland isp’s verplicht gaan worden gesteld om klantinformatie aan justitie te verstrekken. Ook niet iets waar isp’s op zitten te wachten, maar in ieder geval minder vergaand dan een aansprakelijkheidsstelling van isp’s bij illegaal gedrag van hun klanten.

Toch lijkt het een beetje op een patiënt bij de dokter die hoort dat zijn been er af moet.  Maar in tweede instantie blijkt dat niet het hele been maar alleen de voet geamputeerd hoeft te worden. Als je het nieuws in het begin maar slecht genoeg maakt dan valt alles daarna mee. Feit blijft dat de overheid een verantwoordelijkheid neerlegt bij isp’s die in het normale rechtsverkeer verder nooit voorkomt.

In de Tweede Kamer is veel kritiek op de werkwijze van ACTA. Onder meer GroenLinks is de dreiging van verregaande maatregelen spuugzat en vindt dat er meer openheid moet zijn.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...