Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuw ACTA voorstel:isp’s niet meer aansprakelijk

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 8 september 2010 08:08 uur

In een uitgelekte nieuwe versie van het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) blijkt dat isp’s niet meer aansprakelijk zullen worden gesteld als hun klanten inbreuk maken op het auteursrecht. Dat is een belangrijke wijziging want in eerdere versies zouden isp’s juist actief moeten zijn bij bestrijding van internetpiraterij en uiteindelijk ook aansprakelijk worden gesteld.

Binnen de ACTA worden uiterst geheime en niet-transparante onderhandelingen gevoerd tussen verschillende regeringen om de handel in namaakgoederen te bestrijden en internetpiraterij tegen te gaan. Onder meer de terminale platenindustrie is sterk vertegenwoordigd binnen dit gremium.

Juist gisteren nog uitte Bits of Freemdom kritiek op de regering in een brief aan de Tweede Kamer : “Het ministerie van Economische Zaken overdrijft de omvang van de internationale handel in namaakproducten.”

In plaats van de isp’s aansprakelijk te stellen kiest de ACTA er nu voor om aan de individuele landen over te laten hoe ver ze willen gaan in het opleggen van verplichtingen aan isp’s om mee te werken. Dit zou ertoe kunnen leiden dat in Nederland isp’s verplicht gaan worden gesteld om klantinformatie aan justitie te verstrekken. Ook niet iets waar isp’s op zitten te wachten, maar in ieder geval minder vergaand dan een aansprakelijkheidsstelling van isp’s bij illegaal gedrag van hun klanten.

Toch lijkt het een beetje op een patiënt bij de dokter die hoort dat zijn been er af moet.  Maar in tweede instantie blijkt dat niet het hele been maar alleen de voet geamputeerd hoeft te worden. Als je het nieuws in het begin maar slecht genoeg maakt dan valt alles daarna mee. Feit blijft dat de overheid een verantwoordelijkheid neerlegt bij isp’s die in het normale rechtsverkeer verder nooit voorkomt.

In de Tweede Kamer is veel kritiek op de werkwijze van ACTA. Onder meer GroenLinks is de dreiging van verregaande maatregelen spuugzat en vindt dat er meer openheid moet zijn.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.