Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsoft bestookt hostingmarkt met cloud-hardware

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 8 september 2010 08:03 uur

Microsoft zet zwaar in op de hostingmarkt bij de introductie van een nieuwe productreeks die het aanbieden cloud-diensten op het Azure-platform gemakkelijker moet maken.  De Windows Azure platform appliance, zoals het is genoemd, wordt waarschijnlijk pas in 2011 op de markt gebracht.

De Azure appliance is een verzameling van hardware van Dell, Fujitsu en Hewlett-Packard die voor Microsoft zijn geoptimaliseerd. De appliance combineert opslag, computerkracht en netwerkmogelijkheden, aldus Microsoft. Volgens de softwareproducent maakt de combinatie van de hardware, de software (waaronder Windows Server, Hyper-V en SQL Server) en de cloud-diensten het gemakkelijk om informatie en applicaties naar de cloud te verplaatsen.

Hoeveel servers of cores in de hardware worden verwerkt staat nog niet vast. Mogelijk krijgt de kleinste uitvoering 250 servers, zegt Michel N’Guettia, die bij Microsoft Nederland verantwoordelijk is voor de Lead Server & Tools Business Marketing.

Controle over data
De appliance is een flink ‘blok’ met hardware die in een datacenter kan worden geplaatst of zelfstandig in een bedrijf kan draaien. Door het grote aantal servers dat in de appliance is verwerkt, is het waarschijnlijk vooral interessant is voor grote bedrijven en voor webhosters die diensten op basis van Windows Azure en SQL Azure willen aanbieden.

De klant koopt met de Azure appliance een verzameling hardware plus een een licentie voor de cloud-diensten van Microsoft. De softwaregigant zorgt dat de Azure-diensten up-to-date worden gehouden. De hardware wordt eigendom van de klant. “De appliance heeft als voordeel dat een stuk beheer wordt weggenomen en dat je zelf de controle over de data hebt. Een beperking is mogelijk wel dat het aantal fysieke cores vastligt. Want opschroeven en eraan rommelen, is er niet bij”, volgens N’Guettia.

Hij geeft toe dat klanten met de appliance vastzitten in een vendor lock-in. “Maar dat hebben ze bij de meeste andere cloud-diensten en overstappen naar een andere partij kan lastig zijn, maar is wel mogelijk.”

Test
De Azure appliance draait op dit moment als test bij internetveiling eBay. Wanneer de Azure appliances klaar zijn voor de commerciële introductie, is nog niet bekend. “Er is aangekondigd dat ze gebouwd gaan worden, maar wanneer ze op de markt verschijnen, is zelfs voor ons een raadsel”, aldus N’Guettia. “Wellicht ergens volgend jaar.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.