Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsoft bestookt hostingmarkt met cloud-hardware

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 8 september 2010 08:03 uur

Microsoft zet zwaar in op de hostingmarkt bij de introductie van een nieuwe productreeks die het aanbieden cloud-diensten op het Azure-platform gemakkelijker moet maken.  De Windows Azure platform appliance, zoals het is genoemd, wordt waarschijnlijk pas in 2011 op de markt gebracht.

De Azure appliance is een verzameling van hardware van Dell, Fujitsu en Hewlett-Packard die voor Microsoft zijn geoptimaliseerd. De appliance combineert opslag, computerkracht en netwerkmogelijkheden, aldus Microsoft. Volgens de softwareproducent maakt de combinatie van de hardware, de software (waaronder Windows Server, Hyper-V en SQL Server) en de cloud-diensten het gemakkelijk om informatie en applicaties naar de cloud te verplaatsen.

Hoeveel servers of cores in de hardware worden verwerkt staat nog niet vast. Mogelijk krijgt de kleinste uitvoering 250 servers, zegt Michel N’Guettia, die bij Microsoft Nederland verantwoordelijk is voor de Lead Server & Tools Business Marketing.

Controle over data
De appliance is een flink ‘blok’ met hardware die in een datacenter kan worden geplaatst of zelfstandig in een bedrijf kan draaien. Door het grote aantal servers dat in de appliance is verwerkt, is het waarschijnlijk vooral interessant is voor grote bedrijven en voor webhosters die diensten op basis van Windows Azure en SQL Azure willen aanbieden.

De klant koopt met de Azure appliance een verzameling hardware plus een een licentie voor de cloud-diensten van Microsoft. De softwaregigant zorgt dat de Azure-diensten up-to-date worden gehouden. De hardware wordt eigendom van de klant. “De appliance heeft als voordeel dat een stuk beheer wordt weggenomen en dat je zelf de controle over de data hebt. Een beperking is mogelijk wel dat het aantal fysieke cores vastligt. Want opschroeven en eraan rommelen, is er niet bij”, volgens N’Guettia.

Hij geeft toe dat klanten met de appliance vastzitten in een vendor lock-in. “Maar dat hebben ze bij de meeste andere cloud-diensten en overstappen naar een andere partij kan lastig zijn, maar is wel mogelijk.”

Test
De Azure appliance draait op dit moment als test bij internetveiling eBay. Wanneer de Azure appliances klaar zijn voor de commerciële introductie, is nog niet bekend. “Er is aangekondigd dat ze gebouwd gaan worden, maar wanneer ze op de markt verschijnen, is zelfs voor ons een raadsel”, aldus N’Guettia. “Wellicht ergens volgend jaar.”

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...