Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gemiddelde prijs voor een rack: 800 euro per maand

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 5 mei 2008 08:03 uur

Gemiddelde rackprijs in Europa: 800 euro per maandDe prijzen van rackspace in datacentra zijn de afgelopen tijd explosief gestegen, dat is niet alleen in Nederland zo, maar in heel Europa, zo blijkt uit een onderzoek van Tariff Consultancy naar de prijsontwikkeling van rackspace in 60 datacentra in 13 verschillende landen. Daarnaast is ook de prijsontwikkeling van industriële stroom in verschillende landen onderzocht.

Gemiddeld kost een rack in een datacentrum 800 euro per maand. De kosten zijn het hoogst in het Ierland, Vereniging Koninkrijk en Zwitserland waar je gemiddeld 1.000 euro per maand betaald en het laagst in Italië. Al is in sommige landen de prijs van rackspace zeer verschillend, bijvoorbeeld in Duitsland waar het goedkoopste en duurste datacentrum 200 procent in prijs verschillen. Industriële stroom is het duurst in Frankrijk, Zweden en Zwitserland en het goedkoopst in Duitsland, Italie en het Vereniging Koninkrijk.

Margrit Sessions, Managing Director van Tariff Consultancy Ltd:

De prijzen van industriële elektriciteit zijn een duidelijk aanwezig gevaar van datacentrum gebruikers en de IT sector. Het wordt tegenwoordig als een aparte kostenpost bij de aanschaf van datacentrum ruimte gepresenteerd. Al zien we een prijsverhoging specifiek bij pan-Europese carrier neutrale datacentra.

Leveranciers maken gebruik van het feit dat datacentra vol beginnen te raken en rekenen hogere prijzen voor nieuwe datacentrum ruimte, om hun winst te verhogen. Tarieven zullen stijgen in alle marktsegmenten. We voorspellen dat de komende maanden alle grote aanbieders de mogelijkheid zullen aangrijpen om hun winst per vierkante meter te verhogen.

Volgens Tariff Consultancy is er het afgelopen kwartaal 50.000m2 aan nieuwe datavloer bijgebouwd, dit gebeurt voornamelijk in bestaande hotspots als Amsterdam, Londen en Parijs en wordt voor het grootste deel gebouwd als carrier neutrale datacentra.

Hierdoor is de datacentrum markt verdeelt geraakt in verschillende (prijs) segmenten:

  • Datacentra met ruime beschikbaarheid van stroom en groot aanbod van verschillende netwerken kunnen een hogere prijs dan marktconform is.
  • Nieuwe datacentra rekenen vrijwel allemaal een hogere prijs dan gemiddeld.
  • Oudere datacentra en lokale carrier neutrale datacentra hebben prijzen die lager of gelijk zijn aan het gemiddelde.
  • Datacentra van carriers zijn het goedkoopst.
  • Datacentra van telecombedrijven zijn gemiddeld 7 procent goedkoper dan carrier neutrale datacentra.

DreamHost.nl, 5 mei 2008 10:19 am

[quote]
Datacentra van telecombedrijven zijn gemiddeld 7 procent goedkoper dan carrier neutrale datacentra.
[/quote]

Is dit een Europees gemiddelde? We ervaren juist precies het tegenovergestelde...

Arnout Veenman, 5 mei 2008 10:28 am

@DreamHost.nl, daar ga ik wel vanuit, gezien het onderzoek zich op 60 datacentra in 13 Europese landen heeft gericht. Ook is er natuurlijk een enorm verschil in prijs bij verschillende datacentra (tot wel 200 procent) en zijn lokale carrier neutrale datacentra weer goedkoper dan multinationals met een wereldwijd datacentra portfolio.

DreamHost.nl, 5 mei 2008 10:31 am

Het is dus vrij relatief gezien. Afhankelijk van welke Europese DCs er in de test worden meegenomen kunnen de testresultaten dus iets geheel anders laten zien...

Thomas Lobker, 6 mei 2008 1:45 pm

Beetje weinig informatie helaas. 800 euro voor wat precies? Hoeveel stroom zit daarbij? Wat is de verhouding koelcapaciteit en prijs? Ik heb ook geen zin om voor GBP 895,- een abo te nemen ;)

Arnout Veenman, 6 mei 2008 2:35 pm

@Thomas Lobker, zoals ik het citaat van Margrit Sessions interpreteer lijkt het op dat het puur het rack is zonder netwerkconnectiviteit en stroom. Helaas is er niet meer informatie beschikbaar zonder het [url=http://www.telecomspricing.com/DCPT]The Data Centre Price Tracker[/url] aan te schaffen.

Thomas Lobker, 6 mei 2008 3:15 pm

Als het om en kale rackprijs gaat dan vind ik 800 euro nog best hoog voor een gemiddelde prijs. Daar krijg je in de goedkopere Nederlandse datacentra bijna drie kale racks voor. Ik heb dan ook een gevoel dat het niet om een helemaal kale prijs gaat, of misschien de prijs van één los rack direct bij het datacentrum.

In ieder geval een interessante ontwikkeling. Ik verwacht ook niet dat de prijzen de komende jaren zullen zakken, in tegendeel.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.