Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

T-Systems opent datacenter-testomgeving

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 17 september 2010 08:04 uur

Netwerkbedrijf T-Systems heeft deze week in München officieel zijn Innovation Center geopend. Dit is een ruimte waar nieuwe technologieën in een afgesloten netwerk kunnen worden getest en kunnen worden getoond aan klanten. Onderdeel van het Innovation Center is het Datacenter 2020.

Het Datacenter 2020 is een klein rekencentrum waar testen worden uitgevoerd om het energieverbruik te verminderen of de koeling te verbeteren. Het is gevestigd in het pand van één van de twee grote datacenters van T-Systems in München.

Samen met Intel test T-Systems er hoe componenten in het datacenter reageren als er één element verandert. “Alle componenten in een datacenter functioneren in samenhang met elkaar. Alleen door alles als geheel te zien kom je erachter hoe componenten afzonderlijk reageren”, aldus T-System.

Het veranderen van de omstandigheden gebeurt onder meer door de temperatuur in het datacenter te veranderen. De binnentemperatuur in het cold aisle-gedeelte is 22 graden, daarbuiten is het 38 graden, vertelt een medewerker van het bedrijf. Ook wordt getest hoe het energieverbruik verandert als het vermogen wordt verhoogd van bijvoorbeeld 5 kw/rack naar 10 kw/rack.

Vanachter glas is het Datacenter 2020 te bekijken

Scheikundige reactie
De testopstelling in München is naar eigen zeggen ook de eerste datacenterlocatie waar gebruik wordt gemaakt van elektriciteit die is opgewekt uit fossiele brandstoffen. Biomethaan gas wordt in een groot vat, dat buiten naast het datacenter staat, gemengd met pure zuurstof waarna er een chemische reactie ontstaat die elektriciteit oplevert voor een deel van het datacenter.

Voordelen hiervan zijn onder meer dat het betrouwbaar en milieuvriendelijk is. Wel zijn de kosten hoog. Het kost ongeveer 10.000 euro voor het opwekken van 1 kilowatt aan stroom. Bovendien is de productie van elektriciteit beperkt. Om het hele datacenter van T-Systems in München van stroom te voorzien, zouden tien van dergelijke Fuel Cells nodig zijn. Met het gebruik van de fossiele brandstoffen hoopt T-Systems uiteindelijk een lager energieverbruik en een PUE (Power Usage Effectiveness) van 1,4 te bereiken.

MikeN, 18 september 2010 12:25 pm

"De testopstelling in München is naar eigen zeggen ook de eerste datacenterlocatie waar gebruik wordt gemaakt van elektriciteit die is opgewekt uit fossiele brandstoffen"

:') srsly?

Arne Vanderheyden, 21 september 2010 5:03 pm

"Wel zijn de kosten hoog. Het kost ongeveer 10.000 euro voor het opwekken van 1 kilowatt aan stroom."
Da's ook geen manier van uitdrukken, 1kW opwekken is geen probleem, maar voor welke tijdsduur...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.